in ,

10 parova životinja koje se često miješaju

Neke se životinje na prvi pogled čine toliko  sličnima da ih čak i strastveni gledatelji  Animal Planet mogu nenamjerno zbuniti. Na primjer, jaguar i leopard ili lama i alpaka. Razjasnimo ovo odmah: prvi par životinja razlikuje se po strukturi tijela, vrsti mrlja na koži i duljini repa. Što se tiče lame, ona se razlikuje od alpake po krznu, obliku njuške i ušiju, kao i veličini tijela.

1. Jastreb i Sokol

© Depositphotos.com, © Depositphotos.com

Najveća razlika između ove dvije ptice grabljivice je njihova veličina. Sokolovi su manji od jastrebova. Međutim, imaju dvije druge jednako očite razlike — jedinstvene karakteristike njihovih krila i način na koji love. Krila jastreba su kratka, široka i zaobljena, dok su krila sokola duga, tanka i šiljata. Kada jastrebovi uhvate svoj plijen, koriste se kandžama, dok sokolovi koriste takozvani ‘zub’ (poseban urez na bočnoj strani kljuna).

2. Nutria i Muskrat

© Depositphotos.com, © Depositphotos.com

Ovi glodavci izgledaju vrlo slično, ali postoji  razlika između njih. Prvo, muzgavci teže (1,3 — 4,4 lbs) od nutrija (9 — 20 lbs). Drugo, njihovi repovi su vrlo različiti. Rep muzgavca je tanak, ljuskast i spljošten sa strane, dok je rep nutrije debeo, zaobljen i prekriven krutim krznom. Nutrija također ima tri prepoznatljive karakteristike — bijelu mrlju na njušci, isprepletene stražnje noge i velike jarko narančaste zube.

3. Daždevnjak i Gušter

© Depositphotos.com, © Depositphotos.com

Neke vrste daždevnjaka i guštera zapravo su vrlo slične međusobno, ali glavna razlika među njima je što su svi daždevnjaci vodozemci, dok su gušteri gmazovi. Također, daždevnjaci nemaju rupe u ušima ili kandže, a koža im je glatka i mokra na dodir, dok su gušteri prekriveni grubim ljuskama.

4. Žaba i Krastača

© Depositphotos.com, © Depositphotos.com

Iako su i žabe i krastače vodozemci i slični su na mnogo drugih načina, ipak imaju neke jasne razlike. Žabe općenito imaju duge noge. Također, budući da većinu svog života provode u ili u blizini vode, koža im je obično mokra. Žabe krastače, s druge strane, imaju kratke noge i žive na suhom, pa im je koža suha i neravna.

5. Opossum i Possum

© Depositphotos.com, © Depositphotos.com

Oposumi i oposumi su tobolčari i imaju slična imena, ali tu prestaju njihove sličnosti. Oposumi, na primjer, porijeklom su iz Sjeverne Amerike i karakterizirani su sivkasto-smeđim krznom, bijelom njuškom i potpuno golim repom poput štakora, kojim se mogu držati za grane. Oposumi, s druge strane, žive u Australiji i uglavnom su srebrnosive, smeđe, crne ili krem boje, s tamnom njuškom i pahuljastim repom.

6. Majmun i Ape

© Depositphotos.com, © Depositphotos.com

Iako su svi majmuni i ape primati, među njima postoje mnoge razlike. Najlakši način da ih  razlikujete je da pogledate rep. Većina majmuna ga ima, dok ape nemaju. Još jedna očita razlika je njihova tjelesna građa. Čovjekoliki majmuni mnogo su veći od majmuna, sa širokim prsima i ramenima te dugim rukama.

7. Lisica i Crnoleđi šakal

© Depositphotos.com, © Depositphotos.com

Na prvi pogled, lisica i crnoleđi šakal mogu izgledati prilično slični, ali imaju neke jasne razlike. Lisica, na primjer, ima šiljate, trokutaste uši, šiljatu, blago okrenutu njušku, relativno kratke udove i dug, pahuljasti rep. Crnoleđi šakal, s druge strane, ima duže tijelo, duge noge i velike uši. Ali glavna razlika je prepoznatljivo crno sedlo na šakalovom dlaku preko leđa.

8. Skakavac i Locust

© Depositphotos.com, © Depositphotos.com

Unatoč vanjskoj sličnosti, ovi su insekti zapravo različiti. Iako je zanimljivo, moramo naglasiti da skakavci nisu zasebna vrsta. To je zapravo vrsta  skakavca, koji zbog određenih okolnosti (poput gustog rasta vegetacije nakon suše, na primjer) postaje društven, mijenjajući svoju boju, ponašanje i reproduktivne navike.

Skakavci imaju duge i snažne stražnje noge koje im omogućuju izvođenje njihovog prepoznatljivog skoka uvis. Locust, s druge strane, imaju kraće noge, ali duža i jača krila, koja im omogućuju da lete na velike udaljenosti.

9. Pangolin i Armadillo

© Depositphotos.com, © Depositphotos.com

Ove se životinje često pogrešno mijenjaju jer obje imaju zaštitni oklop na tijelu. Ali, kada bolje pogledate, lako je vidjeti da pangolinov oklop sliči velikim krljuštima, dok armadilo ima nešto što više liči na kožne ploče. Osim toga, armadilosi imaju jasno vidljive šiljate uši, dok pangolini imaju uši koje su vrlo male i okrugle, a neki čak nemaju uopće uši, samo rupe za uši.

10. Aligator i Krokodil

© Newtx5 / Wikimedia Commons

Tijekom milijuna godina evolucije, i krokodili i aligatori ostali su uglavnom slični jedni drugima. Unatoč tome, oni imaju razlike koje je lako uočiti. Najočitiji znak je njihova njuška. Aligatori imaju široku njušku u obliku slova U, dok su njuške krokodila uže i u obliku slova V.

Još jedna jednako očita razlika su njihovi zubi. Kada su čeljusti aligatora zatvorene, možete vidjeti samo njihove gornje zube, jer donji zubi stanu u udubljenja gornje čeljusti. Međutim, kod krokodila su vidljivi i gornji i donji zubi, što im daje ‘zubati’ osmijeh.


Šta mislite o ovom članku?

Ljudi su u šoku od čega ova umjetnica stvara portrete, vidi se tek kad se dovoljno približite

Kako su se promijenili stavovi društva i svijeta mode prema trudnoći