VTK BiH: Konaković otvorio Školu ekonomske diplomatije

3 minuta čitanja

Od 2016. Komora je uspješno realizirala četiri ciklusa te škole u Sarajevu i Banjoj Luci te jedan vanredni modul u online formatu, na kojima je učestvovalo 718 polaznika i obrađeno više od 30 tema.

Predsjednik VTKBiH Vjekoslav Vuković izjavio je da je Komora jedan od najbitnijih institucionalnih predstavnika bh. ekonomske diplomatije, jer joj je primarna aktivnost zastupanje interesa i promocija bh. kompanija u inostranstvu.

– Ekonomska diplomatija ima ključnu ulogu u smanjenju trgovinskog deficita i unapređenju izvoznih mogućnosti bh. kompanija i najbolji je način da se dobiju informacije o našim potencijalima, mogućnostima, proizvodima i uslugama – rekao je Vuković.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković naveo je da smatra da je promocija ekonomske diplomatije ključni alat za jačanje međunarodne trgovine i ekonomske saradnje Bosne i Hercegovine.

– Moja predanost vidljiva je kroz kontinuirane napore u uspostavljanju i jačanju bilateralnih i multilateralnih odnosa, kao i kroz učešće u međunarodnim ekonomskim forumima i pregovorima. Posvećenost ovoj oblasti treba da nas motiviše da radimo zajedno kako bismo ostvarili naše zajedničke ciljeve u promociji ekonomskog prosperiteta naše zemlje – istakao je Konaković.

Istaknuto je da, osim ubrzanja procesa evropskih integracija, prioritet ekonomske diplomacije treba biti i privlačenje investicija koje proširuju proizvodnju ili povećavaju produktivnost, a koje mogu dovesti do privrednog rasta.

Direktor agencije FIPA Marko Kubatlija poručio je da je potrebno da se BiH brendira kao poželjna zemlja za strane investicije, u čemu ekonomska diplomatija ima ključnu ulogu.

– Očekujemo značajniju saradnju s ekonomskom diplomatijom na polju poboljšanja imidža BiH, privlačenja investicija i povećanje izvoza – rekao je Kubatlija.

Na Školi ekonomske diplomatije govoreno je o novim perspektivama i mogućnostima Bosne i Hercegovine prema EU, savremenoj diplomatiji i njenim globalnim izazovima te pravnom okviru za strana ulaganja, saopćeno je iz VTKBiH.

 

 

(Vijesti.ba)


Podijeli ovaj članak