Galić podnio krivičnu prijavu protiv Komšića zbog imenovanja generala

2 minuta čitanja

Zamjenik ministra odbrane BiH Slaven Galić (HDZ BiH) podnio je krivičnu prijavu državnome Tužilaštvu BiH i agenciji SIPA protiv člana Predsjedništva BiH Željka Komšića tvrdeći da je prekršio zakone i oštetio Hrvate imenovanjem generala koji nisu imali za to uslove.

Predsjedništvo BiH je u decembru prošle godine imenovalo novi Štab Oružanih snaga BiH. Galić tvrdi da je Komšić prekršio Zakon o odbrani BiH i Zakon o službi u Oružanim snagama BiH zbog čega je i podnio kaznenu prijavu.

“Podnio sam kaznenu prijavu protiv Željka Komšića zbog kršenja Zakona o odbrani i Zakona o službi u oružanim snagama BiH oko imenovanja hrvatskih generala u Oružanim snagama BiH. Na taj je način napravljena i šteta cijelom sistemu odbrane i Oružanim snagama, a napose Hrvatima u BiH kao konstitutivnom narodu koji ima zajamčenu ulogu u ovome sistemu”, rekao je Galić u ponedjeljak za Hinu.

Dodao je kako je prilikom imenovanja generala posve narušena zakonska procedura pa o potvrdi generala nije odlučivala Parlamentarna skupština BiH.

Komšićev kabinet ranije je naveo da je imenovanje generala isključiva nadležnost Predsjedništva Bosne i Hercegovine po Zakonu o odbrani Bosne i Hercegovine, član 12, tačke, i. j. k.

Navode da general Marko Stojčić nije imenovan zato što nema odgovarajuću školsku spremu. Osim toga Stojčić je ispunio uslove za penzionisanje.

– Martin Propadalo ispunjava sve uslove za imenovanje, shodno članu 116. Zakona o službi u Oružanim snagama i članu 19. Pravilnika o unaprijeđenju vojnih lica, Službenik glasnik BiH br. 34/23., naveli su.

(Vijesti.ba)

x
Podijeli ovaj članak