Nisu samo ukusne, već i zdrave: Ovo su dobrobiti povezane sa jedenjem višanja

2 minuta čitanja
One su bogate antioksidansima, niskokalorične i time utječu na kontrolu težine te još mnogo toga. U nastavku pročitajte šest zdravstvenih dobrobiti koje se povezuju s jedenjem višanja, prenosi Index.

Kako prenosi Health Shots, višnje imaju snažna protivupalna svojstva i protivupalni efekat, što ih čini odličnim voćem za sve osobe s upalnim stanjima poput artritisa. Jedenje višanja može pomoći s bolovima i ukočenosti, pritom poboljšavajući zdravlje zglobova.

Također, one su bogate antioksidansima poput antocijana i kvercetina. Ovi antioksidansi u višnjama pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa i dodatno utječu na smanjenje upale, čime se smanjuje rizik od razvoja hroničnih bolesti, kao što su različite kardiovaskularne bolesti.

Zahvaljujući antioksidansima i protuupalnim spojevima, višnje utječu na i podržavaju bolje kardiovaskularno zdravlje, tačnije, pozitivno utječu na zdravlje srca. Osim u smanjenju rizika od razvoja srčanih bolesti, konzumiranje višanja pomaže u smanjenju krvnog pritiska i snižavanju nivoa holesterola.

Ako želite jesti voće bogato vitaminima A i C, koji su neophodni za zdrav imunološki sistem, češće biste trebali jesti višnje. Ovi vitamini u kombinaciji pomažu u jačanju obrane tijela od infekcija i promiču cjelokupno zdravlje.

Osim što imaju određene zdravstvene dobrobiti, višnje utječu i na bolju kvalitetu sna. Kako prenosi Health Shots, one su prirodni izvor melatonina, hormona koji reguliše san. Stoga, jedenje višanja može pomoći u poboljšanju trajanja i kvalitete sna.

Zaključno, zahvaljujući tome što su niskokalorično voće bogato vlaknima, višnje su odlično voće za sve one koji žele regulisati težinu ili izgubiti kilograme. Sadržaj vlakana u višnjama potaknut će osjećaj sitosti i pomoći u kontroli apetita, čime se automatski utječe na smanjenje ukupnog unosa kalorija.

(Vijesti.ba)

x
Podijeli ovaj članak