Ako ih previše konzumiramo, to može utjecati na naš metabolizam uzrokujući debljanje i druge zdravstvene probleme.
Ipak, ako znamo koje umake trebamo izbjegavati, to nam može pomoći da napravimo bolji izbor i držimo svoj metabolizam pod kontrolom. Dijetetičarka, Krutika Nanavati, i farmaceutkinja, Elaine Chiquette, upozorile su na tri umaka koje bismo trebali izbjegavati ili barem ograničiti.
1. Majoneza
Majoneza se prvenstveno radi od ulja, žumanjaka i octa ili limunova soka. Ulje koje se koristi često je bogato nezdravim mastima, posebno zasićenim. Konzumacija previše zasićenih masti može dovesti do upale i povećati rizik od metaboličkih problema.
“Začini s visokim udjelom masti i kalorija, poput preljeva za salatu na bazi majoneze ili tartar umaka, mogu brzo i lako doprinijeti pretjeranom unosu kalorija”, upozorava Chiquette za SheFinds.
2. Kečap
Kečap je pun dodanih šećera. Otprilike 15 mililitara može sadržavati oko četiri grama šećera, često u obliku visokofruktoznog kukuruznog sirupa. Redovna konzumacija hrane s visokim udjelom šećera može dovesti do skokova nivoa šećera u krvi, uzrokujući da tijelo proizvodi više insulina. S vremenom, to može pridonijeti insulinskoj rezistenciji i metaboličkom sindromu, što može usporiti metabolizam.
“Kečap je često prepun kukuruznim sirupom s visokim udjelom fruktoze i drugim šećerima, što podiže nivo šećera u krvi i potiče upalne reakcije”, kaže Nanavati.
3. BBQ umak
Mnogi komercijalni BBQ umaci sadrže aditive, konzervanse i umjetne arome za poboljšanje okusa i produljenje roka trajanja. Ti dodaci mogu poremetiti zdravlje crijeva, utječući na ravnotežu dobrih i loših bakterija u probavnom traktu.
BBQ umak često se koristi kao marinada ili umak za umakanje, što olakšava visok unos kalorija. Te skrivene kalorije mogu se brzo zbrajati, dovodeći do ukupnog povećanja dnevnog unosa kalorija i potencijalnog debljanja.
“Mnogi umaci za roštilj sadrže visoke nivoe šećera i konzervansa koji mogu izazvati upalu i doprinijeti neželjenom debljanju”, zaključila je Nanavati.
(Vijesti.ba)