Le Pen: Mbappe je dobar fudbaler, ali se ne treba miješati u glasanje

2 minuta čitanja

Nakon što je krajnje desničarska stranka Nacionalni skup izašla kao pobjednik u prvom krugu prijevremenih parlamentarnih izbora prošlog vikenda, Mbappe, 25, rekao je da su rezultati “katastrofalni” i pozvao Francuze da glasaju protiv krajnje desnice u drugom krugu glasanja u nedjelju.

Mbappeova Francuska i Portugal Christiana Ronalda susreću se u petak uvečer u Hamburgu u četvrtfinalu Eura 2024.

Govoreći u intervjuu za CNN, Le Pen je rekla da je on “veoma dobar” fudbaler, ali je insistirala da nije njegovo mesto da daje uputstva za glasanje.

– Mbappe ne predstavlja Francuze sa imigracionim porijeklom, jer ih ima mnogo više koji žive od minimalne plate, koji ne mogu priuštiti stanovanje i ne mogu priuštiti grijanje, nego ljudi poput gospodina Mbappea – rekla je Le Pen u izvodu iz intervjua objavljenog u petak.

– Ova tendencija da glumci, fudbaleri i pjevači istupaju i govore Francuzima kako bi trebali glasati, a posebno ljudima koji zarađuju 1.300 ili 1.400 eura, dok su oni milioneri ili čak milijarderi koji žive u inostranstvu, počinje biti loše primama u našoj zemlji – dodala je.

– Francuzima je dosta toga da im se drže lekcije i savjetuje ih kako glasati. Ovi izbori su izbori emancipacije na kojima Francuzi žele vratiti kontrolu nad svojom sudbinom i glasati kako im odgovara – rekla je Le Pen.

– Mislim da bi u trenutku kada se stanovništvo priprema za glasovanje oni (zvijezde i slavne osobe) trebali pokazati malo suzdržanosti – dodala je.

Najnovije prognoze predviđaju da će njena stranka imati najveći blok u donjem domu Nacionalne skupštine, ali neće uspjeti postići apsolutnu većinu.

Brojni istaknuti fudbaleri, uključujući francuskog beka Julesa Koundea, pozvali su Francuze da blokiraju krajnju desnicu.

(Vijesti.ba / FENA)

x
Podijeli ovaj članak