Amerikanci uz još 10 nacija formirali multinacionalnu sigurnosnu inicijativu

2 minuta čitanja

Britanija, Francuska, Bahrein i Italija su među zemljama koje se pridružuju “multinacionalnoj sigurnosnoj inicijativi”.

SAD i 10 drugih nacija stvaraju nove snage za zaštitu brodova koji prolaze Crvenim morem koji su napadnuti bespilotnim letjelicama i balističkim projektilima ispaljenim iz jemenskih područja pod kontrolom Huta, objavio je američki ministar odbrane Lloyd Austin rano u utorak u Bahreinu.

Ozbiljnost napada, od kojih je nekoliko oštetilo plovila, navela je više brodarskih kompanija da narede svojim brodovima da ostanu na mjestu i da ne uđu u tjesnac Bab el-Mandeb dok se ne riješi sigurnosna situacija.

“Ovo je međunarodni izazov koji zahtijeva kolektivnu akciju”, rekao je ministar obrane Lloyd Austin u izjavi objavljenoj nešto iza ponoći u Bahreinu. Stoga danas najavljujem uspostavu operacije Prosperity Guardian, važne nove multinacionalne sigurnosne inicijative”, poručio je.

Velika Britanija, Bahrein, Kanada, Francuska, Italija, Nizozemska, Norveška, Sejšeli i Španija pridružit će se SAD-u u novoj misiji, najavio je Austin.

Neke od zemalja provodit će zajedničke patrole, dok će druge pružati obavještajnu podršku u južnom Crvenom moru i Adenskom zaljevu.

Nekoliko drugih zemalja također je pristalo sudjelovati u operaciji, ali ne žele biti javno imenovani, rekao je dužnosnik obrane koji je želio ostati anoniman kako bi raspravio dodatne detalje nove misije koji nisu javno objavljeni.

(Vijesti.ba)


x
Podijeli ovaj članak