Glasanje o Gazi u Vijeću sigurnosti UN-a ponovo odgođeno

2 minuta čitanja
Vijeće sigurnosti već je nekoliko puta od jučer odgodilo glasanje, u nemogućnosti da pronađe kompromis o rezoluciji čiji je cilj ubrzati dopremu humanitarne pomoći u Gazu.

Sjedinjene Države su 8. decembra, uprkos pritisku glavnog sekretara UN-a Antonia Guterresa, blokirale usvajanje rezolucije kojom se pozivalo na “trenutni humanitarni prekid vatre” u Pojasu Gaze gdje izraelska vojska nastavlja svoje smrtonosne udare u znak odmazde za krvave zločine Hamasa 7. oktobra.

Uz veliku podršku Generalne skupštine koja je prošle sedmice usvojila isti neobavezujući tekst, Ujedinjeni Arapski Emirati predložili su Vijeću novi projekt sa neizvjesnim ishodom.

Od hitnog i trajnog prekida neprijateljstva, do suspenzije istog

Dok je prva verzija pozivala na “hitan i trajni prekid neprijateljstava”, novi tekst u koji je večeras uvid imala agencija France presse je manje izravan i poziva na “hitnu suspenziju neprijateljstava kako bi se omogućio siguran i nesmetan humanitarni pristup”, te na “hitne mjere prema trajnom prekidu neprijateljstava”.

Dok se Izrael i njegov američki saveznik protive terminu “prekid vatre”, kvalifikacija mogućeg prekida rata – “stanka”, “primirje”, “humanitarni prekid vatre” – u srži je podjela Vijeća više od dva mjeseca. Upravo je terminologija i dalje ključni problem u pregovorima koji se nastavljaju o novom tekstu.

Sjedinjene Države i Izrael protive se prekidu vatre jer vjeruju da bi on koristio Hamasu. Washington preferira stanke u borbama kako bi se zaštitili civili i omogućilo oslobađanje talaca koje je uzeo Hamas, prenosi HINA.

(Vijesti.ba)

x
Podijeli ovaj članak