Američki naučnici razvili biorazgradiv materijal od čokota vinove loze, cilj smanjenje plastičnog otpada

2 Min Read

Na čelu istraživanja je vanredni profesor Srinivas Janaswamy sa Odeljenja za mliječnu i prehrambenu tehnologiju SDSU, koji već godinama radi na pretvaranju poljoprivrednog otpada i nusproizvoda u materijale veće dodate vrijednosti, prenosi portal Cirkularnaekonomija.org

Njegov cilj je smanjenje globalne krize plastičnog otpada, posebno jednokratnih plastičnih kesa koje se često koriste samo jednom i završavaju u prirodi.

Biorazgradivi filmovi od čokota vinove loze

Ključni sastojak novog materijala je celuloza – najrasprostranjenija organska supstanca u biljkama, koja im daje čvrstinu i strukturu, saopštio je SDSU.

Ranije je Janaswamy celulozu izvlačio iz kora avokada, taloga kafe i drugih poljoprivrednih proizvoda kako bi razvijao biorazgradive filmove.

- OGLAS -

Nova saradnja sa profesorkom Anne Fennell, stručnjakom za vinovu lozu, omogućila je istraživačima da iskoriste čokote vinove loze, drvenasti deo biljke koji se obično orezuje i odbacuje.

– Svake godine orezujemo većinu biomase sa loze, koja se ili kompostira ili spaljuje. Zašto je ne koristiti za biorazgradive filmove? – kaže Fennell.

Rješenje za održivo pakovanje hrane

Proces proizvodnje uključuje sušenje i mljevenje čokota, ekstrakciju celuloze i oblikovanje filma na staklenim pločama. Testiranja su pokazala da su filmovi jači od tradicionalnih plastičnih kesa, a istovremeno potpuno biorazgradivi.

– Korištenje čokota vinove loze kao izvora celuloze ne samo da smanjuje otpad, već nudi praktično rješenje za održivo pakovanje hrane – ističe Janaswamy.

Materijal je transparentan, što olakšava pregled proizvoda, i dovoljno jak za komercijalnu upotrebu.

Ovaj inovativni materijal predstavlja značajan korak ka ekološki prihvatljivijim alternativama plastici i doprinosi razvoju cirkularne bioekonomije, navodi SDSU.

(Vijesti.ba) 

Share This Article