Home Svijet Admiral NATO-a: Rusi žele da se vrate na granice iz 1997. i Balkan u opasnosti

Admiral NATO-a: Rusi žele da se vrate na granice iz 1997. i Balkan u opasnosti

by admin

Politički lideri na Balkanu treba da budu odgovorni za svoje zemlje, a na njima je da igraju važnu ulogu i održe Balkan stabilnim i sigurnim.

Nije dovoljno da se ,,zavalite“ i čekate da NATO i EU urade nešto za vas. To je u intervjuu za Pobjedu poručio najviši vojni zvaničnik NATO-a Rob Bauer, koji je protekle sedmice boravio u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

On je nedavno upozorio na opasnost od Rusije.

– Mi u NATO smo, u decembru 2021. godine, dobili sporazum ugovora, gdje su nam Rusi saopštili da žele da se vrate na granice iz 1997. godine, što uključuje teritorije mnogih zemalja koje su u međuvremenu postale NATO članice, kaže Bauer.

Navodi da ako bi Rusi dobili rat u Ukrajini, to bi im moglo dati ideju da ima još toga što bi mogli da uzmu.

– I to nije samo Balkan, postoje i druge nacije u kojima bi vidjeli svoj interes. Zato se NATO mora pripremiti da se bolje brani. To je ono na čemu smo radili i sada gledamo na izvodljivost svih tih planova. I mislim da je način na koji radimo zajedno sa EU u Bosni i Hercegovini i na Kosovu primjer za budućnost. I to nisu NATO zemlje, ali uz pomoć EU i NATO su stabilizovane već posljednjih nekoliko godina, navodi on.

U intervjuu je rekao i da Milorad Dodik nije promijenio svoje mišljenje poslije rata i odlučio da podrži Rusiju, već je on to činio i prije rata u Ukrajini.

– Tako da to samo po sebi nije novo, za njih je ovo dodatni argument, tako da ne mislim da će to promijeniti Balkan sam po sebi, mislim da je to jedan od razloga da nastavimo da podržavamo Balkan kao što mi to činimo. Kao što sam rekao, Evropska unija i NATO podržavaju Balkan u praktičnom smislu, ne samo riječima, već u praksi – osiguravaju bezbjedno i sigurno okruženje za sve ljude na Kosovu, koje god da su etničke pripadnosti. I EU to čini u Bosni i Hercegovini, uz podršku i NATO-a, sa našom misijom u Sarajevu, tako da obje organizacije ne samo da govore o tome, već i praktično pomažu u bezbjednosti i stabilnosti na Balkanu, navodi admiral NATO-a.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima