Alijev obećao privilegije Armencima u Nagorno-Karabahu

PRVA
2 minuta čitanja

“Mještani Nagorno Karabaha, bez obzira na etničko porijeklo, građani su Azerbajdžana. Azerbajdžanska država jamči njihova prava,” izjavio je Alijev na zajedničkoj konferenciji za novinare održanoj s turskim predsjednikom Erdoganom u Nahičevanu, području smještenom između Armenije i Irana, koje je pripojeno Azerbajdžanu početkom dvadesetog stoljeća.

Turski predsjednik tvrdi da je pobjeda Azerbajdžana u Karabahu prilika za regionalnu stabilnost i da je otvorila mogućnosti za normalizaciju situacije u regiji.

Erdogan također izražava nadu da će Armenija poduzeti prikladne korake kako bi iskoristila ovu priliku za postizanje stabilnosti i mira u regiji.

On dodaje da je uspjeh Azerbajdžana u operaciji u Karabahu izvor ponosa za Tursku i čestita azerbajdžanskoj vojsci jer je pokazala “humanost” prema civilima u regiji.

- Oglas -

Istovremeno, njemačka vlada izražava veliku zabrinutost zbog situacije u kojoj se nalaze etnički Armenci u odvojenom području Nagorno Karabaha, izjavio je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova u ponedjeljak.

Na redovitom tjednom briefing-u, glasnogovornik izjavljuje da je odgovornost na Azerbajdžanu, koji je prošlog tjedna porazio separatističke snage u brzoj vojnoj operaciji, da zaštiti etničke Armence u Karabahu, kao i da osigura njihova ljudska prava.

Najmanje 6.650 ljudi prešlo je u ponedjeljak do sredine dana iz Nagorno Karabaha u Armeniju, izvijestila je Sputnik Armenia, pozivajući se na izvore iz armenske vlade.

Armenci u Karabahu, teritoriju koji međunarodno priznaje kao dio Azerbajdžana, bili su prisiljeni na prekid vatre prošlog tjedna nakon 24-satne vojne operacije mnogo brojnije azerbajdžanske vojske.

Vodstvo 120.000 Armenaca koji smatraju Karabah svojim domom izjavilo je Reutersu u nedjelju da ne želi živjeti u sastavu Azerbajdžana i da će se preseliti u Armeniju zbog straha od progona i etničkog čišćenja.

Vodstvo također saopćava da su nastale gužve u saobraćaju iz smjera Karabaha prema Armeniji i da će onima koji žele otići biti osigurano besplatno gorivo.

(Vijesti.ba)

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar