Apel da Predsjedništvo BiH proglasi Kalabuhova ‘personom non grata’

PRVA
3 minuta čitanja

Ambasada Rusije u Bosni i Hercegovini nedavno je uputila oštro saopćenje u kojem je prijetila ovoj zemlji. U njihovom saopćenju, ambasada je nazvala učešće članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Denisa Bećirovića na Krimskoj platformi neprijateljskim činom na koji Rusija ima pravo da odgovori.

Ovakve kontinuirane izjave ruskog ambasadora u BiH predstavljaju otvorenu prijetnju suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH. Ambasador Rusije se opredijelio da direktno i aluzijama prijeti državi BiH. Ovakve izjave i pristup jednog šefa misije konfrotira se sa osnovnim postulatima izraženim u Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima iz 1961. godine. Ambasador je svojim izjavama ispunio sve uslove da bude proglašen personom non grata u BiH, izjavili su predstavnici Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Između ostalog, ruskog ambasadora u BiH je optuženo da je i ranije iznosio prijeteće izjave, “postrojavao” novinare i političku javnost. Nedavno je pozvao rukovodstvo i novinarsku zajednicu u BiH da se “ponašaju razborito i odgovorno, da ne podlegnu zapadnim provokacijama i da odbiju da se automatski priključe antiruskoj kampanji”.

Također, ruskog ambasadora se smatra podržavačem separatističkih poteza Milorada Dodika, lidera bh. entiteta RS. Ruskim ambasadorom i njegovim šefom u Moskvi se vjeruje da odobravaju i potpisuju takve poteze. Dodik ima punu podršku Rusije u pokušaju realizacije osamostaljenja Republike Srpske. Dodikov režim je opisan kao moskovski režim, ali bez vojne moći.

- Oglas -

U svjetlu ovih prijetnji i neprijateljskog ponašanja, poziva se Predsjedništvo BiH da proglasi ruskog ambasadora personom non grata. Neprekidni nasrtaji Rusije na suverenitet BiH moraju biti zaustavljeni. Rusija mora shvatiti da je suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost BiH cijenjena vrijednost koja je plaćena hiljadama žrtava u borbi za slobodu.

Osnovni principi međunarodnog prava i poretka moraju biti zaštićeni, a nepovredivost državnih granica i politička nezavisnost suverenih zemalja moraju biti kolektivno čuvani. BiH branići svoje pravo na suverenost brani i mir i stabilnost.

Također, Institut za istraživanje genocida Kanada je u posebnom pismu zatražio podršku premijera Kanade i Visokog predstavnika u BiH za isključenje Rusije iz Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u BiH. Država koja vrši agresiju na drugu državu, koja ubija djecu i uništava civilne objekte, država kojoj se sudi na Međunarodnom sudu pravde, te država koja prijeti drugim zemljama, posebno BiH koja je tragično iskusila agresiju i genocid, ne može biti od koristi za implementaciju mira u BiH.

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar