Arheološki dragulj: Otkriven zaboravljeni jezik star više od 3.000 godina, pisan na glini

PRVA
4 minuta čitanja

U Turskoj je otkriven tajni tekst, razbacan među desetinama hiljada drevnih glinenih ploča, koje su napisane u vrijeme Hetitskog carstva tokom drugog milenijuma prije nove ere.

Još niko ne zna šta kaže čudno klinasto pismo, ali izgleda da je to davno izgubljeni jezik od prije više od 3000 godina.

Stručnjaci kažu da se misteriozni idiom razlikuje od bilo kojeg drugog drevnog pisanog jezika na Bliskom istoku, iako se čini da ima korijene s drugim anatolsko-indoevropskim jezicima.

Prikriveno pismo počinje na kraju kultnog ritualnog teksta napisanog na hetitskom – najstarijem poznatom indoevropskom jeziku – nakon uvoda koji se u suštini prevodi na: „Od sada čitajte na jeziku zemlje Kalašma“.

- Oglas -

Kalašma upućuje na organizirano društvo iz bronzanog doba, koje je vjerovatno sjedilo na sjeverozapadnom rubu mnogo većeg Hetitskog carstva u drevnoj Anadoliji – na maloj udaljenosti od glavnog grada Hatuše, gdje je kasnije otkrivena ova glinena ploča, prenosi Science Alert.

Prema Andreasu Šahneru, šefu arheoloških iskopavanja ruševina Hatuše, kada je prvi put držao ploču, mogao je da oseti težinu njene važnosti.

Konkretno, primijetio je da je glinena ploča izvanredno dobro očuvana u poređenju sa više od 25.000 drugih pronađenih na istom mjestu u današnjem Boğazköyu u Turskoj.

Više od jednog stoljeća, istoričari, arheolozi i lingvisti zajedno rade na otkrivanju i prevođenju Hatušine nevjerovatne arhive kraljevskih ugovora, političkih prepiski i pravnih i vjerskih tekstova.

Iako je većina ovih ploča napisana hetitskim klinopisom, stručnjaci koji rade na istom mjestu pronašli su i druge različite jezike. Čini se da ova pisma potječu iz različitih etničkih grupa koje su nekada ležale u sjeni Hetitskog carstva, tokom njegove vladavine velikim dijelom Anadolije od 1650. do 1200. godine prije Krista.

Nedavno otkriće drugog jezika je uzbudljivo, iako nije previše iznenađujuće.

„Hetiti su bili jedinstveno zainteresovani za snimanje rituala na stranim jezicima“, objašnjava Švemer.

I to ne samo iz naučnih razloga. Čini se da je Hetitsko carstvo slavilo hiljade bogova i boginja. Kako su Hetiti osvajali sve više i više zemljišta na velikom poluostrvu između Crnog i Sredozemnog mora, istoričari sumnjaju da je Carstvo steklo nove religije kao način da dovede nove podanike u okrilje.

Pokazujući poštovanje prema drugim religijama, Schachner kaže da se Carstvo vjerovatno nadalo da će steći poštovanje tokom svoje ekspanzije.

Prema drevnom anadolskom istoričaru, Tülin Cengiz, kraljevski arhiv Hattusa spominje božanstva koja se obožavaju čak u Siriji i Mesopotamiji.

“Zagrljaj ovih bogova bez panteona sebe ukazuje na postojanje kulture tolerancije”, piše Cengiz.

U drevnom hetitskom kraljevstvu, čini se da je bila svečana i jedina svrha podanika da obožavaju svoje božanske gospodare u zamjenu za zdravlje, hranu i sreću.

Naučnici sumnjaju da su kraljevski arhivi Carstva bili način da se učvrsti taj “državni kult” i “pruži detaljnu sliku pažnje koju zahtijevaju i poklanjaju bogovima i boginjama”.

Pozajmljivanje ideja, kao što su sistemi klinastog pisanja, tradicije i religije, vjerovatno je bio način da se proširi domet Carstva.

Kalašmani su, na primjer, završili u borbi za Hetiti protiv Egipatskog carstva u bici 1274. godine prije nove ere.

Trenutno nema dostupnih fotografija novootkrivene ploče sa kalašmajskim zapisima, jer stručnjaci još uvijek rade na tome kako je prevesti. Švemer i njegove kolege nadaju se da će svoje rezultate zajedno sa slikama otkrića objaviti negde sledeće godine.

Svijet čeka sa suspregnutim dahom da vidi šta tablet ima da kaže.

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar