Astronaut sa Međunarodne svemirske stanice uslikao pomalo jeziv prizor na Zemlji

PRVA
2 minuta čitanja

Dok je krstarila visoko iznad Sahare (oko 400 kilometara visine), astronaut na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) primijetio je ogromnu, jezivu lubanju koja kao da ih je gledala pravo u oči. Srećom, nije riječ o kostima drevnog diva niti o ulazu u zlokobnu pećinu, već o čudno oblikovanom vulkanskom krateru.

Slika je podijeljena od strane NASA Earth Observatory na Noć vještica, ali snimljena je 12. februara 2023. godine od strane astronauta na ISS koji je jednostavno koristio digitalni fotoaparat Nikon D5. Ovo nije jedina strašna stvar koja se desila na ISS u zadnje vrijeme.

Slika prikazuje Trou au Natron na sjeveru Čada, vulkanski kalderon dubok 1.000 metara s nepravilnim prečnikom od 6 do 8 kilometara. Veći dio dna ovog ogromnog kratera prekriven je slojem bijele soli poznate kao natron, koja je mješavina natrij karbonata, natrij bikarbonata, natrij hlorida i natrij sulfata. Crne jame koje čine oči i nos su zapravo visoki kameni konusi koji su se izgradili oko vulkanskih otvora, prenosi iflscience.com.

Trou au Natron caldera satellite photo.jpg
By NASA –  Public Domain, Link

- Oglas -

Trou au Natron nalazi se među planinama Tibesti, najvišim planinskim masivom u Sahari na nadmorskoj visini od 2.450 metara. Smatra se jednim od najudaljenijih i najizolovanijih dijelova planete, a ove planine su mjesto i čudno i tajanstveno.

Unatoč surovom okolišu, planine Tibesti skrivaju zanimljivu bioraznolikost, uključujući zlatne čagalje, feneks lisice, gazele, afričke divlje mačke i različite vrste ptica. Također je rodno mjesto polunomadskog naroda Toubou.

Trou au Natron nije potpuno razumijen od strane znanstvenika jer je toliko udaljen, a također je okružen opasnim područjem pogođenim političkim nasiljem. Niko ne zna kako ili kada je Trou au Natron nastao. Vulkan je ugašen i ne zna se kada je posljednji put erumpirao. Zna se, međutim, da je prije 14.000 godina bio duboko glacijalni jezero.

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar