Bashar al-Assad stigao u posjetu Kini

PRVA
1 minuta čitanja

Sirijski lider Bashar al-Assad je stigao u istočni grad Hangzhou u Kini, započinjući svoj prvi posjet toj azijskoj državi od 2004. godine, dok čini dodatne korake ka okončanju izolacije u jeku zapadnih sankcija.

Assad je doputovao avionom nacionalne avio-kompanije Air China po gustoj magli, koja je stvorila “misterioznu atmosferu” zbog činjenice da je sirijski lider rijetko viđen od početka građanskog rata, koji je odnio više od pola miliona života.

Assad će prisustvovati ceremoniji otvaranja Azijskih igara zajedno sa desetinama stranih gostiju, objavilo je ministarstvo vanjskih poslova.

U saopćenju u utorak, kancelarija sirijskog predsjednika je navela da će on predvoditi visoku delegaciju u nizu sastanaka u nekoliko gradova Kine, uključujući i sastanak sa predsjednikom Xi Jinpingom.

- Oglas -

Ovo je prva posjeta Assada Kini od 2004, kada se sastao sa tadašnjim predsjednikom Hu Jintaom. To je bila prva posjeta šefa sirijske države Kini od uspostavljanja diplomatskih odnosa između ove dvije zemlje 1956. godine.

Kina je, zajedno sa glavnim saveznicima Sirije, Rusijom i Iranom, održala veze sa Assadom, čak i tokom izolacije koju su mu nametnule druge zemlje zbog surovog gušenja antivladinih protesta 2011. godine.

(Vijesti.ba)

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar