Home Bosna i Hercegovina BiH i Srbija jačaju saradnju u oblasti granične kontrole

BiH i Srbija jačaju saradnju u oblasti granične kontrole

by admin

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas je na sjednici, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, utvrdilo Prijedlog osnova i imenovalo delegaciju za vođenje pregovora i zaključivanje Sporazuma o izmjenama i dopunama Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije o graničnim prijelazima.

Predviđeno je da novi međunarodni zajednički granični prijelaz Rača – Sremska Rača bude otvoren za promet putnika i svih vrsta robe, uzimajući u obzir standarde Evropske unije u dijelu koji se odnosi na granične prijelaze i zajedničku kontrolu prelaska granice.

Utvrđen je i Prijedlog osnova i imenovana delegacija za vođenje pregovora i zaključivanje Aneksa sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije o zajedničkim lokacijama na graničnim prijelazima za zajedničku lokaciju na graničnom prijelazu Rača – Sremska Rača. To će pojednostaviti i ubrzati granične kontrole u korist građana i poslovne zajednice te unaprijediti aktivnosti na sprječavanju svih oblika prekograničnog kriminala i ilegalnih migracija, u skladu sa standardima Evropske unije.

Pojedinačni prijedlozi osnova bit će dostavljeni Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je ministar sigurnosti, saopćeno je nakon sjednice Vijeća ministara BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Možda vas zanima