Bivši pripadnik MUP-a Republike Srpske osuđen za ratni zločin u Bosanskom Šamcu

PRVA
1 minuta čitanja

Radić je oglašen krivim za ubistvo Marka Evića u sportskoj sali Srednjoškolskog centra u Bosanskom Šamcu sredinom juna 1992. godine.

U presudi je navedeno da je Radić 7. juna 1992., kao stražar u policijskoj uniformi i naoružan poluatomatskom puškom, sa Slobodanom Miljkovićem, koji je ranije preminuo, ušao u sportsku dvoranu šamačkog Srednjoškolskog centra u kojem su se nalazili civili nesrpske nacionalnosti, gdje je iz neposredne blizine jednim metkom ubio Marka Evića.

Sutkinja Snežana Banjac Lopandić je u obrazloženju presude rekla da je van svake razumne sumnje Tužilaštvo dokazalo da je optuženi počinio nevedeno krivično djelo, piše Detektor.ba

“U radnjama optuženog stekla su se sva bitna obilježja krivičnog djela ‘ratni zločin protiv civilnog stanovništva’. Sud je primijenio odredbe o ublažavanju kazne i izrekao kaznu ispod zakonskog minimuma, smatrajući da će ovakvom kaznom ostvariti svrha kažnjavanja“, kazala je sutkinja Banjac Lopandić.

- Oglas -

Radić je dužan nadoknaditi sudske troškove u iznosu od 400 mraka, te platiti sudski paušal od 300 maraka.

Oštećene u ovom predmetu, supruga i kćerka ubijenog Evića, upućene su da imovinskopravni zahtjev ostvare u parničnom postupku.

Suđenje Radiću počelo je krajem avgusta.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Vrhovnom sudu RS.

(Vijesti.ba)

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar