Bosna i Hercegovina među zemljama s problematičnom elektronskom podlogom

PRVA
2 minuta čitanja

Srbija među zemljama s lošom elektronskom infrastrukturom

Prema ispitivanju Online Security Company Surfshark, Bosna i Hercegovina se smatra jednom od 13% zemalja na kontinentu s problematičnom elektronskom infrastrukturom. Većina evropskih zemalja nadmašuje globalni prosjek u ovom području, dok Bosna i Hercegovina zaostaje.

Ukupno je analiziranih 121 zemalja diljem svijeta, od kojih se 52 svrstalo u kategoriju zemalja s prizemnom elektronskom infrastrukturom. Što znači da imaju elektronski infrastrukturni indeks koji je niži od globalnog prosjeka.

Zanimljivo je da zemlje s osetljivom e-infrastrukturom uglavnom imaju niže prihode. Prosjek BDP-a po stanovniku u ovim zemljama iznosi samo oko 4,300 dolara, što je gotovo osam puta manje od zemalja s jakom e-infrastrukturom, čiji je prosjek 32,600 dolara.

- Oglas -

U Europi, samo pet zemalja ima e-infrastrukturni nivo niži od prosjeka. To uključuje Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Moldaviju i Sjevernu Makedoniju.

Portparol kompanije Surfshark, Gabriele Racaityte-Krasauske, ističe da e-infrastrukturni nivo jedne zemlje ima veliki utjecaj na kvalitetu života stanovnika. Pristup informacijama, zapošljavanje i obrazovanje ovise o ovom faktoru.

Ona također naglašava da praćenje napretka zemalja u e-infrastrukturi može pomoći u razumijevanju ključnih pokretača i ubrzanju razvoja zemlje.

Uspostaviti adekvatnu elektronsku infrastrukturu u Bosni i Hercegovini ima potencijal za poboljšanje životnog standarda građana i poticanje gospodarskog razvoja zemlje. Investicije i poboljšanje e-infrastrukture trebali bi biti prioriteti kako bi se smanjio jaz u odnosu na zemlje koje već imaju snažnu e-infrastrukturu.

Istraživanje Surfshark je poziv i podsjetnik vladi Bosne i Hercegovine da nastavi s radom na jačanju elektronske infrastrukture u zemlji kako bi se osigurao napredak i konkurentska sposobnost u globalnom digitalnom društvu.

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar