Broj nezaposlenih u Brčkom se smanjuje u odnosu na početak godine

PRVA
2 minuta čitanja

Došlo je do pogrešnog interpretiranja podataka o nezaposlenosti u Brčkom distriktu Bosne i Hercegovine. Iako su podaci Agencije za rad i zapošljavanje ukazivali na povećanje stope nezaposlenosti, istinsko stanje na evidenciji Zavoda za zapošljavanje je drugačije. Prema riječima Admir Galijatovića, šefa Sektora za posredovanje pri zapošljavanju, do promjene je došlo zbog izmjene Zakona o zapošljavanju i pravima u vrijeme nezaposlenosti.

Prije početka ove godine, na Zavodu za zapošljavanje su vođene dvije evidencije nezaposlenih – jedna za aktivne tražioce posla, dok se druga koristila za prijavu radi ostvarivanja određenih prava. Međutim, izmjene zakona su rezultirale spajanjem ove dvije evidencije, te su sve osobe sada na aktivnoj listi nezaposlenih.

S obzirom na ove promjene, nije došlo do povećanja stope nezaposlenosti u Brčkom distriktu, već se osobe samo automatski prebacuju s pasivne liste na aktivnu evidenciju kada se redovito javljaju. Na temelju statističkih podataka brčanskog Zavoda, u trenutku primjene novog zakona, na aktivnoj listi nezaposlenih bilo je 5.053 osobe, dok se na pasivnoj listi nalazilo 8.605 osoba, ukupno 13.658.

Uvođenjem te promjene, koja je ukinula neaktivnu listu na kojoj su se samo ostvarivala određena prava, sve osobe na evidenciji Zavoda sada su obavezne redovito se javljati svaka tri mjeseca. U slučaju potražnje određenog profila radnika, osobe su dužne se javiti ili Zavodu ili poslodavcu koji traži radnu snagu.

- Oglas -

Prema Galijatovićevim zaključcima, trenutno se na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta nalazi 12.938 nezaposlenih osoba, što je manje za 719 osoba u odnosu na početak godine.

Stoga, pravi podaci o nezaposlenosti u Brčkom distriktu Bosne i Hercegovine ukazuju na drugačiju situaciju nego što su se prikazali u prvotnom izvješću Agencije za rad i zapošljavanje.

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar