Capsicums – Zaboravite naranče, otkrijte njihovu četiri puta veću dozu vitamina

PRVA
3 minuta čitanja

Capsicums – Supernamirnica za Zdravlje i Ljepotu

Među najzdravijim namirnicama na svijetu je i capsicum. Izvrstan je izvor vitamina A, C i B6. Dobar je izvor prehrambenih vlakana, vitamina B2 (riboflavin), B3 (nijacin), B5 (pantoten), B9 (folacin) te vitamina K, mangana i magnezija. Što je capsicum zrelija, veći je nivo vitamina i minerala. Capsicum sadrži četiri puta više vitamina C od naranče i više od 30 nutrijenata iz grupe karotenoida. Sinergija vitamina C i A, te karotenoida likopena daje capsicumu antioksidativnu moć i svrstava je u supernamirnice.

Zaštita vida je jedna od najpoznatijih koristi konzumiranja capsicuma. Karotenoid zeaksantin, koji se nalazi u capsicumu, izuzetno je važan za zdravlje očiju. Dugotrajna upotreba zeaksantina može donijeti značajne rezultate u očuvanju dobrog vida. Također, vitamin A u capsicumu pomaže očima i sprječava noćno sljepilo.

Vitamin C je ključan za proizvodnju kolagena, koji je vitalni proteinski sastojak u tijelu potreban za održavanje cjelovitosti krvnih žila, kože, kostiju i organa. Redovita konzumacija hrane bogate vitaminom C jača imunološki sustav, neutralizira štetne radikale i smanjuje rizik od mnogih bolesti.

- Oglas -

Capsicum je također izuzetno korisna za kožu. Vitamin C i karotenoidi u njoj pridonose kvaliteti, sjaju i čistoći tena. Capsicum pomaže u borbi protiv nepravilnosti na koži kao što su pjege i mrlje. Također, vitamini, željezo i beta-karoten iz capsicuma odgovorni su za kontrolu proizvodnje melanina, što je posebno važno za osobe svijetle puti i sve ljude koji imaju problema s hiperpigmentacijom kože. Zahvaljujući snažnim antioksidativnim svojstvima, capsicum na prirodan način štiti kožu od bora, oštećenja i starenja. Također, zbog svojeg antibakterijskog djelovanja, korisna je i u vanjskoj primjeni, kao sastojak za maske za lice koje se koriste za tretiranje akni i prištića.

Capsicum sadrži vitamin B6, koji pomaže spriječiti gubitak kose, i veće količine željeza, koji potiče bolju cirkulaciju vlasišta i potiče rast kose. Možete dodati capsicum u prahu u maloj količini kani za kosu kako biste dobili intenzivniji crveni pigment.

Ova ukusna i hranjiva namirnica ima mnogo koristi za naše zdravlje i ljepotu. Stoga, ne zaboravite uključiti capsicum u svoju prehranu kako biste iskoristili sve njene prednosti.

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar