Centralna institucija za monetarno poslovanje BiH blokirala 102.799 konta kompanija u BiH

PRVA
3 minuta čitanja

Centralna institucija za monetarno poslovanje Bosne i Hercegovine (CIMBiH) nedavno je objavila ažurirani popis konta kompanija koja su blokirana u BiH. Prema najnovijem izvještaju o blokiranim kontima u Jedinstvenom registru konta CIMBiH, u BiH je početkom septembra bilo blokirano ukupno 102.799 kompanija, od kojih 56.166 ima bar jedno blokirano konto.

U odnosu na prethodni mjesec, ukupan broj blokiranih konta kompanija povećao se za 3, dok se broj kompanija koje imaju blokirano konto povećao za 24. Ovaj podatak ukazuje na nastavak problema blokade konta u poslovnim subjektima u BiH.

Novi izvještaj CIMBiH obuhvaća čak 4.135 stranica na kojima su navedene kompanije iz različitih sfera društvenog života. Na popisu se nalaze privredna preduzeća, prodavnice, frizerski saloni, benzinske stanice, apoteke, ordinacije, kafići, restorani, agencije, zadruge, rudnici, mjesne zajednice, općine, sportski savezi i mnoge druge vrste kompanija. Ovaj broj i raznolikost kompanija samo dodatno ilustrira problematičnost blokade konta u BiH, koja zahvaća sve sektore društva.

U prvom izvještaju CIMBiH objavljenom u novembru 2012. godine, broj blokiranih konta kompanija u BiH iznosio je 58.038, pri čemu su 35.694 kompanije imale barem jedno blokirano bankarsko konto. Ovi podaci ukazuju na alarmantno povećanje broja blokiranih konta kompanija u proteklih nekoliko godina.

- Oglas -

Blokada konta predstavlja ozbiljan problem za kompanije u BiH, jer onemogućava normalno poslovanje i otežava izvršavanje fiskalnih i zakonskih obaveza. Ovo može dovesti do daljeg usporavanja ekonomskog rasta, smanjenja konkurentnosti i gubitka radnih mjesta.

Da bi se riješio ovaj problem, neophodno je djelovati na više frontova. Prvo, potrebno je unaprijediti poresku politiku u BiH kako bi se smanjio broj kompanija koje su podložne blokadama. Također, poboljšanje pravnog okvira, brže sudsko rješavanje sporova i efikasnije provođenje zakona mogu doprinijeti smanjenju konta koji su podložna blokadi.

Također, neophodno je raditi na edukaciji poslovnih subjekata o važnosti redovnog izvršavanja fiskalnih obaveza i upravljanja finansijama. Ojačanje finansijske discipline može pomoći u sprečavanju blokade konta i omogućiti stabilnije poslovanje kompanija.

Centralna institucija za monetarno poslovanje Bosne i Hercegovine treba nastaviti pratiti situaciju i objavljivati redovne izvještaje o blokiranim kontima kompanija. Ovi izvještaji mogu poslužiti kao podloga za planiranje i sprovođenje adekvatnih mjera za rješavanje problema blokade konta i poboljšanje poslovnog okruženja u BiH.

U konačnici, rješavanje problema blokade konta kompanija u BiH zahtijeva koordinirane napore svih relevantnih institucija i poslovnih subjekata. Samo zajedničkim djelovanjem možemo stvoriti okruženje u kojem će poslovanje biti olakšano, konkurentnost povećana, a ekonomski rast podržan.

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar