Home Bosna i Hercegovina Četrdeseti Festival ‘Sarajevska zima’ s motom ‘Kreativno, Alternativno, Fantastično’

Četrdeseti Festival ‘Sarajevska zima’ s motom ‘Kreativno, Alternativno, Fantastično’

by admin

Međunarodni Festival “Sarajevska zima” bit će održan od 7. februara do 21. marta 2024. godine pod sloganom Olimpijada kulture “Kreativno, Alternativno, Fantastično”.

Direktor Festivala Ibrahim Spahić je na konferenciji za medije danas predstavio bogat, inovativan program u kojem učestvuju umjetnici iz BiH, Evrope i svijeta, te organizirao umjetnički performans na mostu mladih i kreativnih umjetnika Sarajeva “Festina Lente”.

Najavio je da će na dan otvorenja Festivala “Go green festival stories” različite grupe umjetnika i građana krenuti prema centru Skenderija iz 40 pravaca u gradu, sa mjesta gdje se događao festival proteklih 40 godina, dok će u Domu mladih biti održan party.

– Vidjet ćete jedan veliki događaj u kojem su počasni gosti umjetnici Amerike, Južne Koreje, Sjeverne Makedonije, a naši gosti Festivala dolaze sa svih kontinenata svijeta – kazao je Spahić.

Bogat program 40. “Sarajevske zime” obiluje izložbama, koncertima, pozorišnim i filmskim predstavama.

Student Ilijas Mašnić predstavio je međunarodni projekt “Sarajevo-Wichita Connecting Stories”, koji predstavlja “Most od špila karata” između BiH i SAD-a. Studenti druge i treće godine Odsjeka za grafički dizajn Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu povezali su se sa studentima grafičkog dizajna Wichita State University iz Amerike, te tako kreirali dva špila umjetnički dizajniranih karata, jedan bosanski a drugi američki, da bi kroz igru i druženje upozali druge kulture.

Karte su kreirane tako da u serijama pričaju različite priče o gradovima, državama, te doprinose upoznavanju, boljem razumijevanju, rušenju stereotipa. Karte će biti izložene u formi 3D plakata tokom Festivala “Sarajevska zima”.

(Vijesti.ba / FENA)

Možda vas zanima