Cijene špageta skoro skaču – nekad simbol povoljne hrane

PRVA
3 minuta čitanja

Špageti – od jeftine namirnice do luksuza: Zašto će cijene špageta porasti?

Prije samo godinu dana, špageti su bili sinonim za jeftinu i pristupačnu namirnicu koju je svatko mogao priuštiti. No, situacija na svjetskom tržištu se mijenja, a to će se ubrzo osjetiti i kod nas. Zbog nestašice i niske kvalitete durum pšenice, koja je osnovni sastojak špageta, možemo očekivati poskupljenje ovog proizvoda već krajem listopada.

Špageti su nekad bili popularno jelo među narodom, koje je bilo dostupno svima. Vrećica makarona koštala je tek malo više od marke, no ta vremena su davno prošla. Proizvođači špageta već su podigli cijene, a nova poskupljenja su na vidiku.

Bosna i Hercegovina se oslanja na uvoz durum pšenice jer ne proizvodi tu sortu pšenice koja se koristi za špagete. Domaći proizvođači ističu da su cijene uvoznog duruma porasle za 30 do 40 posto. Nestašica durum pšenice i visoke cijene uvoza utjecat će na cijenu špageta koju plaćaju domaći potrošači.

- Oglas -

Međunarodni savjet za žitarice predviđa da će globalna proizvodnja durum pšenice za sezonu 2023/24 biti najniža u posljednjih 22 godine, što će rezultirati najmanjim zalihama duruma u protekle tri decenije. To znači da cijene špageta neće prestati rasti u skoroj budućnosti.

Poskupljenje špageta neće utjecati samo na potrošače nego će imati i šire posljedice na tržište i ekonomiju. Špageti su jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u svim kućanstvima i restoranima. Poskupljenje će, dakle, utjecati na standard života građana, gdje će mnogi biti prisiljeni smanjiti potrošnju ili preusmjeriti se na druge jeftinije alternative.

Nestašica i poskupljenje durum pšenice i špageta nisu samo specifičnost Bosne i Hercegovine. To je globalni problem koji će utjecati na mnoge zemlje diljem svijeta. Sve veća potražnja za durum pšenicom uz smanjenu proizvodnju stvara disbalans između ponude i potražnje. To će rezultirati daljnjim rastom cijena špageta koji će postati luksuz kojeg mnogi više neće moći priuštiti.

Ukratko, cijene špageta će se uskoro značajno povećati zbog nestašice i niske kvalitete durum pšenice. Bosna i Hercegovina se oslanja na uvoz duruma, te su cijene već porasle za 30 do 40 posto. Globalna proizvodnja duruma je u padu, a to će rezultirati sve većim poskupljenjem špageta u narednom razdoblju. To će imati šire posljedice na tržište i ekonomiju, te će mnogi biti prisiljeni smanjiti potrošnju ili se okrenuti jeftinijim alternativama. Nestašica durum pšenice i poskupljenje špageta je globalni problem koji će utjecati na mnoge zemlje diljem svijeta.

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar