Cilj političkog djelovanja ne može biti održavanje statusa quo

PRVA
2 minuta čitanja

– Živimo u vremenu stalnog pomjeranja granica pojedinačnih i kolektivnih sloboda s jedne, al i njihovog uskraćivanja sa druge strane – rekao je Nikšić tokom prve sesije Rose-Roth seminara “Nedavna dešavanja u BiH” o temi “Promoviranje demokratije, nacionalne kohezije i ekonomskog rasta – program Vlade”.

Dodao je da je to jedan proces kojeg trenutno živimo i mišljenja je da ćemu u predstojećem periodu morati ispitati kako se nosimo sa izazovima ovog trenutka, polažemo li ispit demokratičnosti ili ne.

Nikšić je naveo da je sam proces uspostave vlasti u proteklom periodu bio test demokratičnosti koji neki nažalost nisu prošli.

– Kvalitetno, ravnopravno učešće pojedinaca u političkim i svim drugim procesima uvjetovano je prije svega suštinskim razumijevanjem činjenice da u sistemu demokratskih vrijednosti morate uvijek biti spremni na iskorak. Cilj političkog djelovanja ne može biti održavanje statusa quo i betoniranje trenutnog stanja, nego njegovo stalno mijenjanje nabolje u interesu svakog čovjeka – poručio je Nikšić.

- Oglas -

Naveo je da su “svi naši napori usmjereni na izgradnju pravednog, mirnog i stabilnog demokratskog društva u kojem svi radimo u zajedničkom interesu, a ne protiv bilo koga”.

Nikšić je naglasio da su ciljevi Federalne vlade očuvanje životnog standarda građana, radnika, uz poseban fokus na ugrožene kategorije kroz različite modalitete fiskalnih intervencija, pa i kontrole cijena određenih grupa artikala, kao i povećanje stepena konkurentnosti privrede i unapređenje poslovnog ambijenta kroz usvajanje fiskalnih zakona, a s ciljem dodatnog stimulisanja poslovnog ciklusa.

Dodao je da su tu još i povećanje iznosa i ubrzavanje implementacije javnih investicija, kako bi se nadomjestile i potakle privatne investicije, a u cilju održavanja ekonomskog rasta; jačanje poljoprivredne proizvodnje, posebno u segmentu proizvodnje osnovnih prehrambenih proizvoda; ubrzana digitalna transformacija, te energetska tranzicija s ciljem očuvanja životne sredine.

(Vijesti.ba / FENA)

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar