Da li je neprikladno koristiti dezodorans ujutro?

PRVA
2 minuta čitanja

Većina ljudi koristi dezodorans u jutarnjim satima, no prema mišljenju dermatologinje Shari Lipner, takav pristup nije ispravan. Prema njenom savjetu, dezodorans bi trebali nanositi noću, prije spavanja.

Dr. Lipner tvrdi da tijekom noći manje se znojimo, što omogućava antiperspirantima da dulje vremena budu u kontaktu sa znojnim žlijezdama i umanje znojenje. Bitno je napomenuti da trebamo koristiti antiperspirant, a ne samo obični dezodorans. Antiperspiranti sprječavaju znojenje i neugodne mirise, dok dezodoransi jednostavno prekrivaju miris.

Antiperspiranti djeluju stvarajući “čepove” blizu vrhova znojnih žlijezda i ograničavaju količinu znoja koja dospijeva na površinu kože. Tijekom noći, posebno nakon tuširanja, antiperspiranti imaju više vremena za stvaranje tih “čepova” i zaustavljanje znojenja.

Dr. Lipner također ističe da nema poznatih zdravstvenih rizika s nanosom dezodoransa noću ili prečestim korištenjem dezodoransa. Međutim, ako se intenzivno znojimo toliko da moramo nanositi antiperspirant više puta tijekom dana, preporučuje se posjet dermatologa koji će nam preporučiti alternative.

- Oglas -

Smanjenje znojenja može se postići i nošenjem lagane odjeće i odjeće koja upija znoj. Također, bitno je naglasiti da ne znojimo se samo kada smo nervozni ili pod stresom, već i zbog tjelesne aktivnosti, groznice i vrućeg vremena.

Zaključno, preporuča se nanositi antiperspirant noću, prije spavanja, kako bi imao više vremena djelovati i umanjiti znojenje. Bitno je koristiti antiperspirant umjesto običnog dezodoransa i potražiti pomoć dermatologa ukoliko se susrećemo s problemima pretjeranog znojenja.

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar