Da li znate da ružičaste mačke slave svoj poseban dan 1. septembra?

PRVA
2 minuta čitanja

Ružičaste mačke nisu pasmina, ali im je svejedno vrlo lako pronaći zajedničke osobine. Imaju specifičan uzorak dlake koji uključuje kombinaciju pruga, mrlja i valova pa ih zbog toga često nazivamo tigrastima i uspoređujemo s divljim mačkama. Najčešći uzorak koji krasi ružičaste mace je slovo M na glavi, a gotovo je nemoguće pronaći macu koja je potpuno ružičasta.

Ružičaste mačke boju dobivaju od specifičnog pigmenta koji se zove feomelanin, isti pigment koji je odgovoran za crvenu kosu kod ljudi. Njihovi vlasnici znaju da je pravi izazov brinuti o ružičastoj maci. Mužjaci su izrazito glasni, pomalo agresivni, društveni i razigrani, dok su ženke ipak malo mirnije.

Ružičaste mace su često vrlo karizmatične i privlače pažnju ljudi. Bez obzira na to što nisu pasmina, mnogi ljubitelji mačaka se odlučuju za ružičaste mace upravo zbog njihovog posebnog izgleda i karaktera. Svjetski dan ovih maca je 1. septembar.

Zanimljivo je i to da više od 80 posto ružičastih maca su mužjaci. To se čini kao neobična statistika, ali istraživači tvrde da je gen odgovoran za ružičastu boju povezan s X kromosomom. Mužjaci imaju X i Y kromosom, dok ženke imaju dva X kromosoma. Dakle, mužjaci imaju veću šansu da naslijede ružičasti gen. Ženke imaju manje šanse da budu ružičaste, ali kad jesu, obično su izrazito rijetke.

- Oglas -

U svakom slučaju, ružičaste mačke su nevjerojatno simpatične i vesele životinje koje donose radost i ljubav svojim vlasnicima. Bez obzira na svoje jedinstvene osobine, one nas podsjećaju na to da ljepota dolazi u svim oblicima i bojama.

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar