Days Gone: Od igre dočekane na nož od kritičara, igrača pa i studija do kultnog naslova

PRVA
7 minuta čitanja

Days Gone, koju je razvio Bend Studio bila je originalno objavljena kao Sony ekskluziva za PlayStation 4 2019. godine, na PC je stigao par godina kasnije, što je donijelo novu priliku za ljubitelje akcijskih avantura i postapokaliptičnih svjetova. U ovom osvrtu, istražit ćemo kako se igra prenijela na PC platformu i kako je igračima ponudila jedinstveno iskustvo u opustošenom svijetu zombi apokalipse.

Days Gone je svojevremeno po izlasku dočekan na nož. Kritika i gaming zajednica nisu bili blagi prema igri. I unatoč tome što je igra prodala više od 10 miliona primjeraka, Sony nije bio zadovoljan recepcijom koju je Days Gone imao u tom periodu. S vremenom, ovo mišljenje se u gaming zajednici promijenilo, zbog čega Days Gone danas uživa svojevrsni kultni status među igračima, a nakon brojnih ažuriranja koje je studio uradio tokom godina, igra izgleda bolje nego ikad. I pravo je uživanje za igrati.

Neprevaziđeni Pacific Northwest

Jedna od najuočljivijih promjena u PC verziji je poboljšana vizuelna kvaliteta. Grafika igre je znatno unaprijeđena, s podrškom za više detalja, višu rezoluciju i stabilniju sliku u usporedbi s konzolnom verzijom. Otvoreni svijet Pacific Northwesta sada oživljava u punom sjaju, od živopisnih šuma do razrušenih gradova, pružajući igračima osjećaj da su upali u vlastiti postapokaliptični film. PC verzija također nudi podršku za široki raspon konfiguracija, što omogućuje igračima s manje moćnim računarima da uživaju u igri bez značajnih problema performansi. Što će reći da je Days Gone jedna od rijetkih igara koje su zaista računale na igrače sa starijim konfiguracijama, odnosno da je optimizacija na nivou kakvu brojni savremeni naslovi ne uspijevaju postići.

- Oglas -

Kombinacija predivnog i raznolikog okoliša Pacific Northwesta s impresivnom grafikom na PC-u čini igru pravim vizualnim spektaklom. Jedna od ključnih značajki vizualnog identiteta igre je raznovrsnost krajolika koju nudi igračima za istraživanje. Od gustih šuma i planinskih vrhova do ruševina gradova i prostranih polja, svaki dio svijeta u Days Gone-u ima svoj jedinstveni šarm i atmosferu. Postavljanje igre u Pacific Northwest bilo je pun pogodak jer osim inovativnosti igračima nudi prekrasne prirodne pejzaže, raznolike terene i autentične lokacije koje pružaju osjećaj da se zaista nalaze u tom svijetu. Svaka lokacija ima svoju priču, a pažnja posvećena detaljima pomaže igračima da se duboko urone u postapokaliptični setting. Vožnja motociklom, lov na zombije i sukobi s neprijateljskim ljudskim frakcijama samo su neki od elemenata koji doprinose raznolikosti iskustva igranja. Ove sporedne aktivnosti daju igračima bogat sadržaj za istraživanje svijeta i dublje upoznavanje s likovima.

Ride or Die

Unaprijeđena grafika nije jedina prednost PC verzije; igrači su dobili priliku prilagoditi kontrolne postavke prema vlastitim preferencijama. Moguće je igrati s mišem i tastaturom, kao i kontrolerom, što omogućuje fleksibilnost i prilagodbu igre prema vlastitom stilu igranja. Ovo je posebno važno kod borbenih mehanika, jer preciznost i brzina igre igraju ključnu ulogu u preživljavanju protiv beskrajnih hordi zombija. Iako je PC verzija donijela mnogo poboljšanja, Days Gone su suočila sa nekoliko problema karakterističnih za PC naslove kao što su tehnički problemi, uključujući sitne bugove i povremene padove performansi. Bend Studio redovito je izdavao ažuriranja kako bi riješio te probleme, te danas igra radi besprijekorno, a izgleda još ljepše.

Jedan od ključnih aspekata Days Gone-a je njegova duboka priča i karakterizacija. Igra prati priču Deacona St. Johna, bivšeg člana motociklističke bande, dok se bori da preživi u svijetu koji je pogođen smrtonosnim virusom koji je pretvorio ljude u divlje zombije. Deaconova potraga za nadom i smislom u apokaliptičnom okruženju pruža duboke i emocionalne trenutke, a odlično izvedeni dijalozi i glumački talenti doprinose uvjerljivosti likova. Naišao sam na komentare kako je priča poprilično standardna, šabloizirana i trivijalna, ali dat ću vam samo jedan primjer: trenutak kada Deacon prelazi preko snijegom zametene planine dok u pozadini svira Billy Raffoul – Hell or High Water jedan je od najemotivnijh, empatijom nabijenih komada u gamingu koji sam osjetio u dugo vremena.

Horde stižu

Osim glavne priče, Days Gone nudi i bogat niz sporednih misija i aktivnosti koje igračima omogućuju istraživanje svijeta i dublje upoznavanje s likovima. Vožnja motocikla, lov na zombije i sukobi s neprijateljskim ljudskim frakcijama samo su neki od elemenata koji doprinose raznolikosti iskustva igranja. Ove sporedne aktivnosti, dok su prikladne za oplemenjivanje igre, katkad se mogu činiti ponavljajućima i manje zanimljivima.

Ključni element igre, i možda najveća inovaciju u zombi žanru među videoigrama, su masovne horde zombija koje igrači mogu susresti. PC verzija zadržava ovaj izazov i pruža još intenzivnije borbe s većim brojem zombija na ekranu, u nekim trenucima ih zna biti između 200-300, što je posebno otežavajuća okolnost s obzirom na to da je riječ o zombijima koji brzo trče. Ove bitke su nevjerojatno napete i zahtijevaju dobro planiranje i upravljanje resursima kako bi se preživjelo. Ovo je možda i najveći doprinos koji Days Gone donosi i po tome je rekao bih jedinstvena igra u zombi žanru. Dinamički sustav dana i noći dodaje dodatni element opasnosti, jer noću zombiji postaju rasprostranjeniji, brži i agresivniji.

Putovanje kroz opustošeni krajolik Pacific Northwesta

U zaključku, Days Gone na PC-u pruža iskustvo koje je vrijedno istražiti. Unaprijeđena grafika, prilagodljive kontrole i produbljena karakterizacija čine igru uzbudljivom i emotivnom avanturom u postapokaliptičnom svijetu. Iako su neki tehnički problemi naišli na otpor igrača, redovna poboljšanja igre od strane developera ispravljaju te nedostatke. Ako tražite napetu igru s bogatom pričom i masovnim borbama s hordama zombija, Days Gone će vas zasigurno oduševiti na putovanju kroz opustošeni krajolik Pacific Northwesta.

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar