Home Bosna i Hercegovina Delić predstavio demo verziju kataloga socijalnih prava i usluga u FBiH

Delić predstavio demo verziju kataloga socijalnih prava i usluga u FBiH

by admin

Digitalno rješenje za katalog socijalnih prava i usluga na nivou Federacije BiH koje za Federalno ministarstvo rada i socijalne politike implementira UNDP BiH radi se u dvije faze.

U prvoj fazi, koja je sada u izradi, na web stranici Ministarstva bit će grupisana sva prava i usluge, pravni propisi iz kojih proizilaze prava i usluge, te sva neophodna dokumentacija za njihovo ostvarivanje.

U drugoj fazi, kako je pojasnio, planirana je daljnja digitalizacija usluga, odnosno mogućnost podnošenja online zahtjeva.

Pored toga, na dnevnom sjednice bila je provedba Zakona o pravima civilnih žrtava rata i Zakona o organizacijama i reprezentativnim organizacijama osoba sa invaliditetom i civilnih žrtava rata, formiranje cijena smještaja u federalnim ustanovama socijalne zaštite, pitanja u vezi sa smještajem osoba sa duševnim smetnjama u ustanove socijalne zaštite na nivou FBiH,

U vezi sa zbrinjavanjem osoba sa duševnim oboljenjima u ustanove socijalnog zbrinjavanja, Delić je najavio da će uskoro javnosti iznijeti prijedlog rješenja tog problema.

– Mi ćemo u narednih nekoliko dana izaći u javnost sa prijedlogom za rješavanje tog problema i nastojat ćemo da sve vlade budu uključene u rješavanje problema jer on je naš zajednički, društveni problem. Nadamo se razumijevanju i podršci i konačnom rješavanju tog decenijskog problema – najavio je Delić.

Kao prijedlog na sjednici je iznesena ideja za mapiranje pružatelja socijalnih usluga u Federaciji, projekt koji bi objedinio sve pružatelje socijalnih usluga na području FBiH, a što bi omogućilo bolji pregled svih vrsta usluga koje se nude u centrima, ustanovama i organizacijama, kao i analiza trenutnih i budućih potreba u oblasti socijalne podrške i zaštite.

Delić je istakao da donosioce odluka treba da zanima usluga, odnosno isporučivanje najbolje usluge, a ne nužno da li je pružatelj usluge javna ustanova ili neprofitna organizacija, posebno po stupanju na snagu Zakona o socijalnim uslugama što će resornom Federalnom ministarstvu omogućiti sufinanciranje rada licenciranim pružateljima socijalnih usluga.

Sjednici Ministarske koordinacije prisustvovali su i predsjednik Vlade Posavskog kantona Đuro Topić, resorni ministar Damir Živković.

Sljedeća sjednica Ministarske koordinacije bit će održana u aprilu u Tuzlanskom kantonu, najavljeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

(Vijesti.ba / FENA)

Možda vas zanima