Direktor tuzlanskog aerodroma: Trenutno se vode pregovori s dva značajna avioprevoznika

PRVA
2 minuta čitanja

Mađarska jeftinija aviokompanija WizzAir se povukla s Međunarodnog aerodroma Tuzla, što će dovesti do toga da aerodrom služi kao stajalište za tu kompaniju, a ne kao baza. Direktor tuzlanskog aerodroma, Dževad Halilčević, je naveo da su u tijeku razgovori s dvije aviokompanije koje bi mogle ispuniti prazninu koja je nastala smanjenjem letova WizzAir-a.

Halilčević je izjavio da su od tih aviokompanija zatražene da ne otkriju o kojim se kompanijama radi i da očekuju pozitivan ishod pregovora u sljedećih 15-ak dana. Cilj je uspostaviti red letenja koji počinje 1. studenog sa jednim osnovnim avionom.

Još uvijek se razgovara s WizzAir-om, koji je postigao dobre rezultate u posljednjih deset godina. Halilčević je istakao da su problemi te kompanije drugačije prirode, kao nedostatak osoblja i zrakoplova, što je dovelo do smanjenja letova. Ostavili su neke važne linije s MAT-a, ali ako povuku i drugi osnovni avion, aerodrom će imati ulogu stajališta, a ne baze.

Uveden je jednogodišnji prekid naplate takse od po 3 KM po putniku, a tijekom tog razdoblja će se vidjeti učinci te odluke i mogućnosti suradnje aerodroma u BiH s jeftinijim aviokompanijama.

- Oglas -

S obzirom na to da je WizzAir povukao zrakoplove s aerodroma Tuzla, ostaje da se vidi koje će aviokompanije preuzeti njihovu ulogu i kako će se razvijati situacija na tuzlanskom aerodromu. Očekuje se da će uspostavljanje suradnje s novim aviokompanijama utjecati na ponudu letova i povećanje broja putnika na tom aerodromu.

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar