Dodik konačno shvatio značaj azerbejdžanskog plina nakon deceniju blokiranja, izjavljuje Lagumdžija

PRVA
3 minuta čitanja

Naslov: Milorad Dodik promijenio stav nakon 10 godina: RS želi učestvovati u azerbejdžanskom energetskom projektu

Uvod: Nakon deset godina blokade azerbejdžanske plinske veze, predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik je zatražio da se Bosna i Hercegovina (BiH) uključi u važan evropski azerbejdžanski energetski projekt. Ova odluka izazvala je reakcije i iznenađenja, s obzirom na dugogodišnje odbijanje i protivljenje Dodika projektu. Ambasador BiH u UN, Zlatko Lagumdžija, izjavio je da je Dodiku trebalo mnogo vremena da shvati važnost Azerbejdžana kao glavnog partnera Evrope u energetskoj sigurnosti.

Glavni dio:

Dodik je konačno odustao od blokiranja projekta, u kojem su Bosna i Hercegovina bila u društvu Turske, Grčke, Bugarske, Italije, Hrvatske, Crne Gore i Albanije. Iako se ova promjena stava dogodila nakon sastanka s predsjednikom Azerbejdžana, Ilhamom Alijevim, mnogi se pitaju što je dovelo do ove naglije promjene srpskog lidera.

- Oglas -

Ambasador Lagumdžija ističe da je bolje ikad nego nikad, ali da je Dodiku trebalo toliko vremena da shvati važnost Azerbejdžana kao ključnog partnera Evrope u pogledu energetske sigurnosti. Podsećamo, Azerbejdžan je zemlja koja ima ogromne rezerve nafte i gasa, te postaje sve značajniji snabdjevač energije na evropskom prostoru.

Predsjednik Dodik je izjavio da Azerbejdžan želi da razvije projekte u oblasti energetike, gasa i nafte, te da su oni perspektivno najznačajniji dobavljači gasa i nafte na tom prostoru. Ranije je data načelna saglasnost za gasovod koji bi išao iz Azerbejdžana, preko Turske, Grčke, Hrvatske, Italije, Crne Gore i Albanije. Međutim, projekt je bio blokiran u vrijeme dok je Zlatko Lagumdžija obavljao funkciju ministra inostranih poslova, kada su zabranjene aktivnosti na gasovodu iz Srbije.

Dodik je izrazio spremnost da taj gasovod dođe u BiH, ali pod uslovom da postoji volja i spremnost za dogovor. Dodik je naglasio da je sastanak s predsjednikom Azerbejdžana bio fokusiran na pitanja energetike i interesovanja za rad na pitanjima koja se tiču nadležnosti nivoa BiH i Republike Srpske.

Zaključak:

Nakon dugogodišnjeg odbijanja i protivljenja, predsjednik RS Milorad Dodik zatražio je uključivanje BiH u važan evropski azerbejdžanski energetski projekt. Ova promjena stava izazvala je reakcije i iznenađenje, s obzirom na raniji stav Dodika i blokadu projekta. Ambasador BiH u UN, Zlatko Lagumdžija, istakao je značajnu ulogu Azerbejdžana kao glavnog partnera Evrope u energetskoj sigurnosti. Sada se čeka dogovor i zajednička volja za realizaciju ovog projekta, koji bi mogao donijeti velike koristi i energetsku stabilnost u BiH.

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar