Escobar se obratio video porukom: Oporbenjaci genocida prijete Bosni i Hercegovini

PRVA
2 minuta čitanja

Sjedinjene Države ostaju predane Srebrenici i njenim građanima, te ostajemo uporni u našoj podršci Bosni i Hercegovini na njenom euroatlantskom putu, istaknuo je Gabriel Escobar, posebni američki delegat za zapadni Balkan.

“Danas sam posjetio Potočare i Srebrenicu i odam priznanje više od 8.000 muškaraca i dječaka žrtava genocida koji se desio ovdje u julu 1995.

SAD nikada neće zaboraviti, te će nastaviti pružiti podršku svima koji pokušavaju pronaći nestale, koji se trude dobiti odgovore na pitanja, koji pružaju podršku preživjelim i traže pravdu za počinjene zločine.

Također sam imao priliku posjetiti Memorijalni centar i groblje u Potočarima i osobno se uvjeriti u impresivna nastojanja Centra da sačuva sjećanje na žrtve i osigura da čitav svijet čuje priču o srebreničkom genocidu uz pomoć suvremene tehnologije.

- Oglas -

Dirnut sam pričama majki iz Srebrenice koje su naglasile važnost pružanja podrške preživjelim i onima koji se trude sačuvati sjećanje na žrtve.

Činjenice o genocidu u Srebrenici su utvrđene i neosporene.

Danas je važnije nego ikad suprotstaviti se poricanju genocida i veličanju ratnih zločinaca, jer to nanosi bol žrtvama svih naroda i dodatno pati njihovim obiteljima. To također uništava tkivo društva u Bosni i Hercegovini i prijeti njenoj stabilnosti.

SAD ostaju predane Srebrenici i njenim stanovnicima, te ostajemo pridani našoj podršci Bosni i Hercegovini na njenom euroatlantskom putu”, istaknuo je posebni američki delegat za zapadni Balkan, Gabriel Escobar.

(Vijesti.ba)

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar