EU o stupanju na snagu zakona u RS: Zabrinutost zbog negativnih posljedica

PRVA
2 minuta čitanja

Nova zakonodavna promjena kojom se ograničava sloboda medija i civilno društvo u Republici Srpskoj izazvala je izraze žaljenja i negodovanja iz Evropske unije. U saopćenju je istaknuto da su ove promjene nepotrebna i nesrazmjerna ograničenja koja će imati ozbiljan utjecaj na ambijent u kojem djeluje civilno društvo.

Glasnogovornik EU Peter Stano naglasio je da su ove zakonodavne promjene suprotne očekivanjima izraženim prilikom dodjeljivanja statusa kandidata za članstvo u EU i da se protive interesima svih građana Bosne i Hercegovine, uključujući one koji žive u entitetu Republika Srpska.

Evropska unija očekuje od svih vlasti u BiH da djeluju konstruktivno u ostvarivanju ključnih prioriteta iz mišljenja Evropske komisije koji su neophodni kako bi Komisija dala preporuku za otvaranje pregovora o pristupanju EU. Posebno ističu ključni prioritet 12 koji se odnosi na slobodu izražavanja i medija, naglašava Peter Stano.

U saopćenju se također ističe da je EU posvećena pružanju podrške medijima i civilnom društvu u Bosni i Hercegovini, posebno u entitetu Republika Srpska.

- Oglas -

Ova reakcija iz EU jasno pokazuje zabrinutost zbog gubitka slobode medija i ograničavanja civilnog društva. Slobodan pristup informacijama i medijska sloboda su ključni elementi demokratskog društva, pa je važno da vlasti u Republici Srpskoj pažljivo razmotre ove zakonodavne promjene i osiguraju da se poštuju međunarodni standardi u pogledu slobode medija i izražavanja.

Očekuje se da Evropska unija nastavi pružati podršku medijima i civilnom društvu u Bosni i Hercegovini kako bi se očuvala demokratska atmosfera i osiguralo poštivanje temeljnih prava i sloboda svih građana.

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar