Fantastično otkriće: Ekipa znanstvenika proizvela umjetni ljudski embrijon

PRVA
1 minuta čitanja

Grupa istraživača iz Izraela je stvorila cjelovite modele ljudskih embrija iz matičnih stanica koje su uzgajane izvan maternice.

Koristeći kombinaciju matičnih stanica, istraživačka ekipa je kreirala male kugle tkiva koje imaju istu 3D strukturu kao i poznate karakteristike ljudskih embrija u dobi od jednog do dva tjedna.

Cilj ovog modela embrija, koji je stvoren bez jajnih stanica ili sperme, je razumijeti ranu fazu ljudskog razvoja i pronaći uzroke pobačaja koji su do sada bili nepoznati.

Osim toga, koristit će se za testiranje učinka lijekova na ljudske embrije. Budući da trudnice često nisu uključene u klinička ispitivanja, postoji nedostatak informacija o mogućim nuspojavama najčešćih tretmana na trudnice i novorođenčad.

- Oglas -

Budući da su modelni embriji stvoreni u određenom stupnju razvoja, neće biti moguće implantirati ih u maternicu, pa se neće moći koristiti za trudnoću.

Također, sve karakteristike ranog ljudskog embrija su savršeno replicirane u razvijenom embriju. Na primjer, nedostaje trofoblast, koji je preteča posteljice. Iako je prisutan, nije pravilno organiziran, izvještava Guardian.

 

 

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar