FERK odobrio Strategiju razvoja i izgradnje mreže HZHB EP

PRVA
2 minuta čitanja

Na nedavno održanoj redovnoj sjednici, Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK) donijela je nekoliko važnih odluka vezanih za proizvodnju električne energije. Najznačajnija odluka je odobrenje Strategije razvoja i izgradnje distribucijske mreže za 2023. godinu Javnom poduzeću Elektroprivreda HZHB d.d. Mostar.

Pored toga, izdata su rješenja kojima se odobravaju dozvole za proizvodnju električne energije u solarnim fotonaponskim elektranama za MARKOTA d.o.o. iz Posušja i Obrt “RnP Energy” vlasnika Dalibora Gudelja iz Busovače.

FERK je također odobrio dozvole za proizvodnju električne energije putem mikropostrojenja obnovljivih izvora energije (OIE) podnositeljima zahtjeva “FOTON” vlasnika Huskića Suada iz Tešnja i “AGRO-BRIŠNIK” d.o.o. Tomislavgrad.

Na sjednici su usvojeni i nacrti dozvola za rad za proizvodnju električne energije. Nacrti će biti dostavljeni podnosiocima zahtjeva radi provjere i eventualnih primjedbi.

- Oglas -

Također, FERK je donio rješenja u vezi žalbi na akte koje su donijela dva javna elektroprivredna preduzeća. Također je doneseno Rješenje o poništenju prethodnih Rješenja broj 07-02-1592-82/25/09 od 21. jula 2010. godine i Rješenja broj 07-02-91-75/3/11 od 27. juna 2011. godine.

Svi nacrti dozvola i obavijesti za javnost mogu se preuzeti sa websajta www.ferk.ba, a zainteresirane osobe mogu dostaviti svoje pisane komentare do 9.9., odnosno do 13. rujna ove godine do 12 sati, putem pošte na adresu Kneza Domagoja 12 A, Mostar, ili putem e-mail adrese [email protected]

FERK nastavlja sa svojim radom na reguliranju energetskog sektora i implementiranju mjera i propisa koji pridonose održivom razvoju i sigurnoj opskrbi električnom energijom. Ovi napori su važni za smanjenje emisije stakleničkih plinova i ostvarenje energetske neovisnosti u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar