Francuski kuhari stvaraju jelovnik za Olimpijske igre, s mueslijem od kvinoje kao glavnim jelom.

PRVA
3 minuta čitanja

Dok se svijet sve više okreće zdravijim načinima života, tako i Francuska postupno odustaje od svoje tradicionalne opsesije mesom. Ovog puta, vrhunski kuhari odgovorni za prehranu sportaša na Olimpijskim igrama 2024. godine naglašavaju više vegetarijanski pristup.

Prema izvještavanju France 24, jedan od kuhara koji će nadgledati francusku hranu za 15.000 sportaša u Olimpijskom selu sljedećeg ljeta je Akrame Benallal, vrhunski kuhar s Michelinovom zvjezdicom. Inače, Benallal u svojim restoranima često poslužuje razne odreske, hamburgera i drugih vrsta mesa, ali njegovo glavno jelo za Olimpijske igre bit će muesli od kvinoje.

S obzirom na 40.000 obroka dnevno, Benallal ističe želju da zadovolji sve prehrambene potrebe, bez obzira na religijske ili dijetalne restrikcije. Smatra da je povrće ono što povezuje sve.

Drugi vrhunski kuhar koji surađuje u pripremi hrane za sportaše je Alexandre Mazzia, bivši profesionalni košarkaš. On nudi recepte temeljene na slanutku, grašku i dimljenoj cikli te dimljenoj ribi s blitvom. Svi kuhari uključeni u projekt surađuju s prehrambenom grupom Sodexo Live!, koja ima ključni cilj smanjiti ekološki utjecaj na jelovniku i koristiti manje životinjskih proteina.

- Oglas -

Prema planu, trećina proteina u svih 500 jela bit će povrće, a jedno od potpisanih jela bit će zelena leća iz pariške regije sa skyrom (vrsta jogurta), korijanderom i kukuruznim uljem.

Francuzi prosječno pojedu 113 kilograma mesa godišnje, što je više od većine europskih zemalja i gotovo dvostruko više od svjetskog prosjeka. Međutim, zemlja je se obavezala smanjiti potrošnju mesa iz ekoloških razloga, pa bi Olimpijske igre mogle biti prekretnica u tom smislu.

Historičar hrane Loic Bienassis smatra da nema poznatog francuskog jela koje ne uključuje meso, te je ovo veliki napredak u promicanju alternativnih izbora u prehrani.

Iako je vjerovanje da samo povrće može zadovoljiti sve potrebe vrhunskih svjetskih sportaša relativno nerealno, sportašica i nutricionistica Helene Defrance, koja je uključena u komisiju sportaša za Olimpijske igre 2024., naglašava da vegetarijanstvo nije nešto što se može nametnuti svima, ali je svakako veliki trend u prehrani.

Ova inicijativa na Olimpijskim igrama 2024. pruža priliku za promociju zdravih prehrambenih izbora i može poslužiti kao primjer drugima za raznolikost i smanjenje potrošnje mesa. Očekuje se da će sportaši biti zadovoljni hranom koju će im pripremati vrhunski kuhari i da će im ona pomoći da postignu svoje najbolje rezultate.

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar