Geopolitička situacija potpuno se izmijenila nakon što su UN uvele sankcije Sjevernoj Koreji

PRVA
3 minuta čitanja

Lavrov je imao razgovor s novinarom ruske televizije dok je predsjednik Vladimir Putin gostio sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una na sastanku na udaljenom istoku Rusije. Od 2006. godine Sjeverna Koreja se nalazi pod sankcijama UN-a, koje je Rusija podržavala, zbog njenih zabranjenih nuklearnih i raketnih programa.

– Sankcije protiv Sjeverne Koreje su usvojene u potpuno drugačijoj geopolitičkoj situaciji kada je dolazilo do problema u uspostavljanju dijaloga (s Pyongyangom), kada su postojale prilično ozbiljne rasprave u Vijeću sigurnosti – izjavio je Lavrov novinaru ruske televizije Pavelu Zarubinu.

Rekao je da je razlog zbog kojeg su Rusija i Kina blokirale daljnju rezoluciju o sankcijama Sjevernoj Koreji koju je izradila Sjedinjene Države prošle godine taj što je Zapad dao lažno obećanje u vrijeme prvobitnih sankcija za humanitarnu pomoć toj zemlji.

– To je bila još jedna laž. Mi, Kinezi i Severnokorejci smo prevareni – izjavio je Lavrov.

- Oglas -

U zasebnom snimku koji je Zarubin objavio na društvenim mrežama, novinar je ponovo postavio pitanje sankcija Lavrovu, i zamolio ga da komentira izvještaje zapadnih medija da bi sastanak Putina i Kima mogao dovesti do toga da Rusija isporučuje oružje Sjevernoj Koreji, ili obrnuto.

Lavrov nije izravno odgovorio, ali je izjavio da je Zapad prekršio ugovorne sporazume dajući Ukrajini oružje iz sovjetske ere – što se odnosi na oružje koje su Kijevu isporučivale zemlje srednje i istočne Europe koje su nekada pripadale Varšavskom paktu vođenom Moskvom, ali koje su sada članice NATO-a.

Lavrov je izjavio da je time prekršena “svaka moguća ugovorna obaveza” jer je oružje prvobitno isporučila Moskva s certifikatima krajnjeg korisnika koji su spriječavali njegovo prenošenje trećim stranama.

Tvrdnja Lavrova da su sankcije Sjevernoj Koreji rezultat drugačije globalne situacije i loših namjera nepouzdanih zapadnih sila značajna je u trenutku kada je ruska privrženost njima pod pažljivim nadzorom.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je izjavio tokom dana da je Rusija ispunila svoje obaveze kao članica Vijeća sigurnosti UN-a, ali da to neće biti prepreka za razvoj njenih odnosa sa Sjevernom Korejom, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba / FENA)

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar