Gljive bi lako mogle ovladati ljudima kao u horor serijalu ‘‘The Last of Us‘‘, tvrde naučnici

PRVA
2 minuta čitanja

“The Last of Us” je američka televizijska dramska serija smještena u postapokaliptični svijet, stvorena od strane Craiga Mazina i Neila Druckmanna za HBO. Temelji se na istoimenoj video igri iz 2013. godine koju je razvio Naughty Dog. Serija se odvija dvadeset godina nakon pandemije izazvane masovnom gljivičnom infekcijom, koja dovodi do transformacije zaraženih u stvorenja slična zombijima i urušava društvo. 

Iako su izražene zabrinutosti zbog teoretskih implikacija širenja gljivičnih infekcija, studija Instituta za istraživanje u biomedicini (IRB Barcelona) i Barcelonskog superkompjuterskog centra identificirala je jasan prilagodbeni proces koji koriste mikroorganizmi za infekciju ljudskog tijela.

Candida orthopsilosis je hibridni mikroorganizam koji potiče od dvije drugačije roditeljske morske gljive, prema istraživanju objavljenom u časopisu Nature Communications. Ovaj hibridizacijski proces čini određene gljivice sposobnima za infekciju ljudskog domaćina i virulenciju, predstavljajući značajnu prijetnju globalnom zdravlju.

Cordyceps je vrsta fungusa koja već ima ovakvo djelovanje na insektima

Procjene sugeriraju postojanje gotovo milion različitih vrsta gljivica u umjerenim ili niskim temperaturama, koje su sposobne zaraziti različite životinje, napomenuto je u priopćenju za medije. Izbijanja takvih bolesti porasla su za 7% svake godine od 1980-ih. 

- Oglas -

Nagli razvoj i izbijanje bolesti, poput onih prikazanih u “The Last Of Us”, nije nemoguća stvarnost prema dostupnim podacima. Primjerice, u slučaju Candida auris, već se prilagodila za zarazu ljudi i “potencijalno je višestruko otporna na lijekove”, primijetili su istraživači. Slična stvar može se dogoditi s Candida orthopsilosis, posebno kako ove gljivice evoluiraju kako bi preživjele u sve vrućim okolinama.

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar