Home Bosna i Hercegovina Helez: Cijeli svijet modernizuje oružane snage, mora i BiH

Helez: Cijeli svijet modernizuje oružane snage, mora i BiH

by admin

Ministar Helez održao je službeni sastanak sa šefom Direkcije za vojnu proizvodnju Ministarstva odbrane Države Katar brigadnim generalom Salemom Mohammedom Al Marrijem. Razgovarano je o razvoju saradnje s firmama vojne industrije iz oba entiteta BiH.

– I ovdje na sajmu u Dohi, gdje su prisutni neki od najvećih svjetskih aktera u oblasti vojne industrije, možemo se uvjeriti kako cijeli svijet radi na modernizaciji svojih vojski. Sigurnosna situacija u svijetu i savremeni oružani sukobi takve su prirode da ni mi ne smijemo zaostajati u modernizaciji Oružanih snaga BiH – rekao je, tim povodom, ministar Zukan Helez.

Na marginama izložbe, ministar Helez susreo se i s bugarskim ministrom odbrane Todorom Tagarevim i pozvao ga da posjeti Bosnu i Hercegovinu.

Sudjelovanje na sajmu DIMDEX 2024 ministar Helez je završio posjetom katarskom ratnom brodu “Damsah” (F102) u luci Hamad, najvećoj luci na Bliskom istoku.

– BiH nema ratnu mornaricu, ali imamo izlaz na more, na što smo izuzetno ponosni, i koji ćemo uvijek čuvati – rekao je Helez, u obraćanju posadi broda.

U delegaciji MO i OS BiH, na izložbi DIMDEX 2024, bili su i zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH brigadni general Tomo Kolenda, zamjenik komandanta Komande za podršku OS BiH brigadni general Radovan Jović, te brigadiri Miljan Janković i Muharem Huremović iz Zajedničkog štaba OS BiH, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

(Vijesti.ba/FENA)

Možda vas zanima