Hercegovačke dragocjenosti: Otkrijte domaće sorte vina i maslina u “BLAŽ Enology”

PRVA
3 minuta čitanja

BLAŽ Enology: Okus Hercegovine i Hrvatske na jednom mjestu

Sedmo izdanje BLAŽ Enology, jedinstvenog eno-gastro performansa koji okuplja vinogradare iz Hercegovine i Hrvatske, održat će se u petak, 1. rujna u Međugorju. Na ovom susretu očekuje se sudjelovanje 32 vinarije.

BLAŽ Enology će predstaviti autentična hercegovačka vina – blatinu i žilavku, kao i izvrsne masline. Sve više maslinara pridružuje se Hercegovačkoj udruzi uljara i maslinara koja okuplja ljubitelje maslinovog ulja s ovog područja.

Jedan od glavnih ciljeva ovog događaja je educirati posjetitelje o kombinaciji hrane i vina. U sklopu BLAŽ-a održat će se tečaj prve razine sommelierstva u suradnji sa Sveučilištem u Mostaru. Voditelj tečaja je Dražen Dennis Šunjić, stručnjak za vina s bogatim iskustvom.

- Oglas -

Udruga BLAŽ ističe da je već certificirano 320 someliera prve razine zahvaljujući suradnji sa Sveučilištem. Na taj način se promovira vinska kultura i educira ljubitelje vina o pravilnoj konzumaciji i usklađivanju s hranom.

Hercegovačka vina postaju sve prepoznatljivija na međunarodnoj sceni. Žilavka i blatina, autohtone hercegovačke sorte grožđa, osvojile su nagrade na prestižnom vinskom sajmu Decanter u Londonu. To pridonosi izgradnji branda za hercegovačka vina i privlači sve veći broj zaljubljenika u vino.

BLAŽ Enology postaje pravi vinski blagdan i najvažniji događaj u ovom području. Pored tečaja somelierstva, posjetitelji će također moći sudjelovati u radionici o hercegovačkim sortama grožđa koju vodi Tomislav Jakupović. Hercegovački vinogradari će također imati priliku upoznati jednog od najboljih hrvatskih sommeliera, Sinišu Lasana, koji će im dati savjete za daljnje poboljšanje njihovih vina.

Nakon BLAŽ Enology, vinogradari će se vratiti svojim vinogradima i podrumima kako bi se pripremili za novu berbu. U listopadu će se održati predavanje dr. Caroline Gilby o vinima srednje i istočne Europe. Gilby je konzultantica i predsjedava mnogim žirijima na vinskim manifestacijama.

Ovogodišnji BLAŽ Enology podržavaju Vlada Hercegovačko-neretvanske županije, USAID Turizam, Međunarodna zračna luka Mostar, HT Eronet, Vanjskotrgovinska komora BiH i Mercedes Benz Auto Lijanovići doo. Sponzori manifestacije su JP Elektroprivreda HZ HB, Općina Čitluk, Delta Security, ProCredit Bank, Croatia osiguranje, Hotel Grande Casa, Wine hotel Cesarica, Sport centar Međugorje.

BLAŽ Enology svake godine privlači više od tisuću posjetitelja. Ove godine, zabavu će upotpuniti nastup klape Sebenico i sestara Ivane i Marije Husar.

Izvor: Biznis.ba

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar