Hercegovina ostvaruje izvanrednu sezona pčelarenja

PRVA
2 minuta čitanja

Nakon nekoliko neuspješnih godina, hercegovački pčelari će ove sezone napokon imati razloga za proslavu. Naime, svi područja su u različitim intervalima imala uspješno obavljanje pčelarenja, što je rezultiralo rekordnim količinama meda. Obrad Ninković, predsjednik Udruženja pčelara “Leotar” Trebinje, izjavio je da su sjeverni i južni krajevi jednako uspješno dali dovoljnu količinu meda ove godine.

“Za ovu godinu možemo reći da je svaki lokalitet, neki više, a neki manje, uspio dati dovoljnu količinu meda i da nadoknadimo sve ove godine koje su bile loše za trebinjske pčelare”, kazao je Ninković. Objasnio je da su južni krajevi, prema Popovom polju, imali problema s obilnim padavinama tokom cvjetanja zanovijeta i pelina, ali da se situacija kasnije popravila dolaskom medljike. S druge strane, sjeverni krajevi također su bilježili uspješnu sezonu pčelarenja.

Osim rekordne količine meda, pčelari su zadovoljni i kvalitetom. Ninković je istakao da je kvalitet meda uvijek nesporan, bez obzira na količinu. Zbog velikih količina meda, cijena je također stabilna i iznosi između 25 i 30 maraka po kilogramu. Prema Ninkovićevim riječima, cijena bi možda bila i niža da nije bilo odnosa ponude i potražnje, jer je med prodan u mnogim područjima regiona.

Dodatni faktor koji potiče potražnju za medom hercegovačkih pčelara je činjenica da je med uspio opstati u Bosni. Ninković očekuje da će pčelari vrlo brzo prodati svoje zalihe meda, jer se već primjećuje povećana potražnja iz Bosne.

- Oglas -

Budući da je pčelarstvo posao koji zahtijeva veliku ljubav i strast, Ninković je istakao da nijedan pčelar nije razmišljao o prestanku ovog posla, unatoč nekoliko uzastopno loših sezona pčelarenja. Srećom, njihova istrajnost i predanost konačno su se isplatili.

Ovogodišnja uspješna sezona pčelarenja za hercegovačke pčelare predstavlja snažan poticaj i motivaciju za nastavak njihovog važnog rada. Njihova strast i predanost pčelarstvu predstavljaju primjer za sve nas kako se treba suočiti s izazovima i nastaviti napornim radom prema ostvarenju ciljeva.

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar