Istražite što je Kus-kus i kako ga iskoristiti

PRVA
3 minuta čitanja

Kus-kus je vrsta sitne tjestenine dobivene mljevenjem i oblikovanjem semolina, vrste durum pšenice. Ova zanimljiva i pomalo neobična namirnica ima bogatu povijest i koristi se u kuhinjama sjevernoafričkih zemalja kao osnovni prehrambeni sastojak.

Porijeklom iz Afrike, kus-kus se starinskim receptima koristi još od 10. stoljeća. U Maroku, Alžiru i Tunisu kus-kus je poznat kao nacionalno jelo i obavezno se konzumira petkom navečer. Osim što je ukusan i lako se priprema, kus-kus je bogat ključnim hranjivim tvarima koje potiču zdravlje.

Kus-kus je bogat kompleksom vitamina B, vitalnih za održavanje mozga, energije i imuniteta, kao i proizvodnju krvi i određenih hormona. Osim toga, kus-kus sadrži minerale poput selena, kalcija, magnezija, željeza, bakra, cinka, fosfora i mangana. Tu su i tiamin, niacin, riboflavin i pantotenska kiselina.

Jedna od prednosti kus-kusa je visok udio proteina. Hrana bogata proteinima podržava enzimsku razgradnju, stabilizira razinu šećera u krvi, pomaže u zacjeljivanju rana i ključna je za pravilan rast i razvoj organizma. Kus-kus također može pomoći održavanje energije, ojačati mišiće i poboljšati probavu.

- Oglas -

Kus-kus povoljno djeluje na funkciju nadbubrežne žlijezde i štiti krvne žile. Mineral selen, prisutan u ovom jelu, čuva snažni imunitet i održava zdravlje krvnih žila. Također, kus-kus je poznat kao snažan antioksidans koji podržava vitalnost organizma.

Kus-kus je također izvanredan izvor kalija. Kalij regulira krvni tlak i srčane otkucaje, ublažava bol, brine o mišićima i živcima, potiče obnovu stanica, potiče detoksikaciju tijela, potiče izlučivanje inzulina iz gušterače i potiče metabolizam ugljikohidrata. Hrana bogata kalijem igra važnu ulogu u prevenciji moždanog udara, srčanih bolesti i ateroskleroze.

Danas je dostupna i instant verzija kus-kusa, koja se brzo i lako priprema. Postupak je jednostavan – kus-kus se prelije kipućom vodom ili juhom i ostavi da nabubri. Zatim se nježno miješa i začini po vlastitom ukusu. Kus-kus se može kombinirati s umacima ili povrćem.

Priprema kus-kusa zahtijeva ispravan omjer tekućine i zrnaca kus-kusa. Prema uputama na ambalaži, savršen omjer je jedna mjera kus-kusa na jednu i pol mjeru tekućine.

Kus-kus, osim što je ukusan i brzo se priprema, ima brojne koristi za zdravlje. Bogat je ključnim hranjivim tvarima, proteinima, mineralima i kompleksom vitamina B, te može pomoći u održavanju energije, jačanju mišića i poboljšanju probave. Tako da, ova mala tjestenina može biti izvrsna opcija za zdrav i ukusan obrok.

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar