Home Svijet Izbore u Pakistanu obilježili prekidi mobilnih linija, nasilje…

Izbore u Pakistanu obilježili prekidi mobilnih linija, nasilje…

by admin

Biračka mjesta su zatvorena, a očekuje se da će televizijske stanice objaviti projekcije rezultata nakon nekoliko sati. Jasna slika ishoda mogla bi biti poznata u petak nakon što se preko noći nastave brojati glasovi, prenosi HINA.

Brojni analitičari vjeruju da izbori neće dati jasnog pobjednika. Glavna borba vodi se između kandidata kojeg podupire zatvoreni bivši premijer Imran Khan, čija je stranka Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) pobijedila na posljednjim izborima, i Pakistanske muslimanske lige (PML-N) trostrukog premijera Nawaza Sharifa koji se smatra favoritom.

 

Vlasti su danas ugasile mobilne usluge u cijeloj zemlji i zatvorile neke kopnene granice radi održavanja poretka i zakona. Ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je da je poduzelo korake nakon što je jučer najmanje 26 ljudi ubijeno u dvjema eksplozijama u blizini ureda izbornih kandidata u jugozapadnoj pokrajini Beludžistanu. ISIL je kasnije preuzeo odgovornost za te napade.
“Kao rezultat nedavnih terorističkih incidenata u zemlji izgubljeni su dragocjeni životi, a sigurnosne mjere ključne su za održavanje poretka i zakona i suočavanje sa mogućim prijetnjama”, objavilo je ministarstvo na platformi X. Hiljade vojnika raspoređene su na ulicama i biračkim mjestima širom zemlje, a granice s Iranom i Afganistanom privremeno zatvorene.
Četiri su policajca ubijena u eksploziji bombe i pucnjavi na policijsku patrolu u području Kulači na sjeverozapadu zemlje, rekao je šef lokalne policije Rauf Kaisrani. Jedna je osoba ubijena kada su naoružani napadači otvorili vatru na vozilo snaga sigurnosti u Tanku, 40-ak km dalje.
Napadi granatama također su zabilježeni u različitim dijelovima Beludžistana, ali izbori se tamo odvijaju neometano jer nije bilo žrtava, rekao je Reutersu Saeed Ahmed Umrani, povjerenik područja Makran.
Uprkos sigurnosnim brigama i velikoj zimskoj hladnoći, dugi redovi počeli su se formirati na biračkim mjestima nekoliko sati prije početka glasanja.
“Država je u pitanju, kako da kasnim?” rekla je 86-godišnja Mumtaz, domaćica deset godina starija od same države Pakistana dok je stajala u redu u Islamabadu.
Osim nasilja militanata, izbori se također održavaju u vrijeme duboke ekonomske krize i u visokopolariziranom političkom okruženju, a mnogi analitičari vjeruju da izbori možda neće iznjedriti jasnog pobjednika.
Potez obustave mobilnih mreža izazvao je kritike zvaničnika opozicionih stranaka, a Bilaval Bhuto Zardari iz Pakistanske narodne stranke, 35-godišnji sin bivše premijerke Benazir Bhuto, pozvao je da se mobilne mreže “hitno ponovno uspostave”.
“Zatražio sam od svoje stranke da se radi toga obrati i Izbornom povjerenstvu Pakistana i sudovima”, objavio je na X-u. Glavni povjerenik za izbore Sikandar Sultan Radža rekao je da su odluku o mobilnim mrežama donijele “agencije za poredak i zakon” nakon nasilja u srijedu i da se povjerenstvo neće miješati u to pitanje.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima