Izložba GRAPOS EXPO 2023: Povezivanje ekonomije i inovacija na istom mjestu

PRVA
3 minuta čitanja

U Gračanici je danas svečano otvoren dvanaesti međunarodni sajam poduzetništva i obrta “GRAPOS EXPO 2023”, koji je okupio otprilike 150 izlagača iz zemlje i inostranstva. Ovaj sajam organizuje Grad Gračanica i Udruženje poslodavaca i samostalnih privrednika Gračanica, a tehnički izvođač je BOMS-EXPO. Sajam zauzima površinu od približno 18.000 kvadratnih metara, a najveći broj izlagača dolazi iz oblasti metalne industrije, hemijske i nemetalne industrije, prerađivačke industrije plastike, drvne industrije i građevinske industrije. Tu su prisutne i inovativne tehnološke firme, ali i zanatske radnje, male preduzetničke radnje i ostali.

Zvanično otvaranje sajma obavljeno je ceremonijom presjecanja vrpce, a svečanosti su prisustvovali premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić, gradonačelnik Gračanice Nusret Helić, predsjednik Udruženja poslodavaca i samostalnih privrednika Mirsad Helić i ministar privrede Tuzlanskog kantona Edin Duraković. Tema ovogodišnjeg sajma je usmjerena na inovativne tehnologije, koje su prepoznate kao značajan faktor u ekonomskom napretku Gračanice. Nikšić je istakao da Vlada Federacije Bosne i Hercegovine podržava ove ekonomske manifestacije i već pruža podršku u izgradnji poslovne zone u Gračanici i renoviranju sportske dvorane.

Gradonačelnik Gračanice Nusret Helić je naglasio da je “GRAPOS EXPO” osnovan 2010. godine s ciljem da potvrdi svoju ulogu kao preduzetnički centar i grad u kojem se dešavaju pozitivni poslovni događaji. Helić je također istakao da će Gračanica tokom sljedeća tri dana biti epicentar preduzetništva i biznisa, sa prisustvom mnogih ekonomista iz Bosne i Hercegovine i inostranstva.

Predsjednik Udruženja poslodavaca i samostalnih privrednika Mirsad Helić je podsjetio da sajmovi imaju za cilj razvoj i stvaranje novih koncepta, kao i prezentaciju ekonomije Gračanice i stvaranje novih radnih mjesta kroz umrežavanje domaćih i stranih ekonomista. Ministar privrede Tuzlanskog kantona Edin Duraković je pozvao predstavnike vlasti da odgovore na potrebe poslodavaca, naglašavajući da ekonomija predstavlja temelj razvoja.

- Oglas -

Osim izložbenih aktivnosti, izložba će biti domaćin niza prezentacija i panel diskusija o različitim trenutnim temama, kao što su energetska tranzicija, dosadašnje prakse i planovi, megatrendovi digitalnog marketinga i ostale. Izložba će biti otvorena do 23. septembra, a očekuje se da će omogućiti poslodavcima i učesnicima da uspostave nove poslovne kontakte i saradnju, te da će rezultirati novim poslovnim uspjesima.

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar