Izrael zatvorio prelaz između Gaze i Izraela, oduzeo prihode od rada 18.000 Palestinaca

PRVA
3 minuta čitanja

Ova odluka onemogućava više od 18.000 Palestinaca da dolaze na posao, zbog čega se razorena ekonomija blokirane teritorije lišava oko dva miliona dolara dnevno, tvrde lokalni stručnjaci za ekonomiju.

Protesti, koje podržava Hamas – islamistička frakcija na vlasti u Gazi, traju već danima i odnose se na razne teme, uključujući tretman palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima i slobodu pristupa židovskim vjerskim mjestima, poput džamije Al-Aqsa, koja je sveta i za muslimane i za Jevreje, poznata kao Brdo hrama.

Zdravstveni zvaničnici u Gazi saopćili su da su izraelske snage u utorak ubile jednog Palestinca tokom protesta, dok je 11 osoba ranjeno.

Portparol Cogata, agencije izraelskog ministarstva odbrane koja koordinira aktivnosti s Palestincima, potvrdio je zatvaranje graničnog prelaza Erez u Gazi i izjavio da će prelaz biti ponovno otvoren “kada se situacija procijeni kao prikladna”.

- Oglas -

Zatvaranje granice, koje je uslijedilo nakon kratkotrajne zabrane izvoza iz Gaze ovog mjeseca zbog otkrića eksploziva u pošiljki robe, vrši dodatni pritisak na ekonomiju koja već trpi usljed blokade koju su nametnuli Izrael i Egipat.

– Bojimo se da će prelaz ostati zatvoren još neko vrijeme, a ja se vraćam siromaštvu i potrebi -rekao je jedan otac petoro djece iz Gaze, koji od nedjelje uveče spava na palestinskoj strani prelaza Erez.

Prema Svjetskoj banci, oko 18.000 radničkih dozvola koje je Izrael odobrio donose značajne količine gotovine na teritoriju, gdje je, prema podacima MMF-a, prihod po glavi stanovnika samo četvrtina onog na Zapadnoj obali. Također, stopa nezaposlenosti je skoro 50 posto.

Ayman Abu Krayyem, portparol Ministarstva rada koje je pod kontrolom Hamasa, izjavio je da je zatvaranje prelaza blokiralo 8.000 radnika koji su se vratili u Gazu tokom izraelskih jevrejskih praznika.

– Oni gube 3,2 miliona šekela (842.000 dolara) dnevno. To je velika suma kojom bi mogli pomoći svojim porodicama i poboljšati svoje ekonomske uslove. Ovo je kolektivno kažnjavanje – rekao je Krayyem.

Vojni zvaničnici su tokom proteklih nekoliko sedmica saopćili da su njihovi pripadnici koristili sredstva za suzbijanje nereda protiv Palestinaca koji su bacali eksploziv preko granične ograde duž pojasa Gaze.

Egipat i Katar, dva ključna posrednika u prethodnim pregovorima, razgovarali su s obje strane u naporu da se izbjegne novi val oružanih sukoba, izjavio je jedan palestinski zvaničnik upoznat s tim naporima, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba)

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar