Home Svijet Japanski premijer pozvao na evakuaciju: ‘Potreban oprez zbog još mogućih zemljotresa’

Japanski premijer pozvao na evakuaciju: ‘Potreban oprez zbog još mogućih zemljotresa’

by admin

 

Japanska meteorološka agencija izdala je nakon zemljotresa sa preliminarnom magnitudom 7.6 upozorenje na snažnu seizmičku aktivnost sljedećih sedmicu dana, a pogotovo nadolazeća dva do tri dana, kada bi zemlju ponovno mogao pogoditi zemljotres magnitude 7.

Vlasti još uvijek procjenjuju razmjere štete i stanovnici se moraju pripremiti za nove zemljotrese, upozorio je premijer Fumio Kishida.

“Stanovnici moraju ostati na oprezu zbog daljnjih mogućih zemljotresa i pozivam ljude u područjima gdje se očekuje tsunami da se što prije evakuišu”, rekao je Kishida.

Kako je naveo Evropsko-mediteranski seizmološki centar, zemljotres je bio na dubini od 13 kilometara, a epicentar je bio 90 kilometara sjeverno od Takaoke i 47 kilometara sjeveroistočno od Anamizua. Zemljotres je izazvao valove od oko 1 metar duž dijelova obale Japanskog mora.

Uz najsnažniji od 7.6, serija od 21 zemljotresa magnitude 4 ili više pogodila je u sat i po Japan. Vlasti u pogođenim područjima pozvale su stanovnike da se evakuišu na povišena područja. Snimka koju je emitovao NHK prikazuje kako se zgrada urušava u oblaku prašine u obalnom gradu Suzu i kako se stanovnici grada Kanazawa skupljaju pod stolovima dok im se tresu kuće.

Zemljotres je također uzdrmao zgrade u glavnom gradu Tokiju na suprotnoj obali. Više od 36.000 kućanstava ostalo je bez struje u prefekturama Ishikawa i Toyama, objavio je operater Hokuriku Electric Power. Japanski nuklearni operater saopćio je da nisu potvrđene nikakve nepravilnosti u nuklearnim elektranama duž Japanskog mora.

Usluge brze željeznice do Ishikawe obustavljene su dok su telekom operateri Softbank i KDDI izvijestili o prekidima telefonskih i internetskih usluga u Ishikawi i Niigati, prema njihovim web stranicama.

Japanski zračni prijevoznik ANA vratio je četiri aviona koji su krenuli prema aerodromima u Toyami i Ishikawi nakon potresa, dok je Japan Airlines otkazao većinu letova za regije Niigata i Ishikawa do kraja dana.

Ruski zvaničnici također su izdali upozorenje za tsunami za dijelove obale Sahalina i gradove Vladivostok i Nakhodka. Južnokorejska provincija Gangwon također je upozorila stanovnike koji žive blizu obale da se evakuišu na viša područja, prenosi HINA.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima