Japanski start-up razvija androida iz popularnog crtića, cijena tri miliona dolara

PRVA
2 minuta čitanja

Start-up Tsubame Industries sa sjedištem u Tokiju razvija androida na četiri točka visokog četiri i pol metra koji izgleda kao lik iz veoma popularne japanske animirane serije Gundam, a može biti vaš za tri miliona dolara.

Nazvan Archax po letećem dinosauru arheopteriksu, android ima ekrane u kabini koji primaju slike sa kamera spojenih izvana tako da pilot može upravljati rukama i šakama pomoću kontrolera iznutra torza.

Težak je 3.5 tona i ima dva režima rada: uspravni “robotski” i “vozni” sa najvećom brzinom od deset kilometara na sat.

Predstavljanje je planirano za Japan Mobility Show ovoga mjeseca.

- Oglas -

“Japan je izuzetno dobar u animaciji, igricama, robotima i automobilima pa sam zamislio da bi bilo sjajno kada bih mogao stvoriti proizvod koji objedinjuje sve te elemente”, rekao je Ryo Yoshida, 25-godišnji izvršni direktor Tsubame Industriesa, prenosi Hina.

“Želio sam stvoriti nešto što govori: ‘Ovo je Japan'”, dodao je.

Yoshida se nada da će izgraditi i prodati pet androida za zainteresovane obožavatelje robota, ali također se nada da bi se android jednog dana mogao koristiti za pomoć u vanrednim situacijama ili u svemirskoj industriji.

U ranoj mladosti se zainteresirao za robotiku. Naučio je zavarivati u djedovoj radionici, a potom je osnovao kompaniju koja proizvodi mioelektrične proteze za ruke. Kaže da želi održati proizvodnu konkurentsku prednost Japana.

Nadam se da ću učiti od prethodnih generacija i nastaviti tradiciju, izjavio je.

(Vijesti.ba)

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar