Jedna namirnica koju trebate izbjegavati poslije četrdesete – štetna za vaše mentalno zdravlje i potencijalni izvor za rak

PRVA
2 minuta čitanja

Raznolika prehrana je ključna za održavanje cjelokupnog tijela u dobrom stanju. To je zaključak ruske nutricionistice Zuhrine Pavlove koja tvrdi da se nakon četrdesete mogu primijetiti posljedice burnih godina mladosti, ali da nam zdravi stilovi života mogu pomoći da izgledamo sjajno i izbjegnemo probleme sa srcem, jetrom, zglobovima i suvišnim kilogramima.

Pavlova naglašava da raznolika prehrana igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja. Prema njezinim preporukama, trebali bismo uključiti grašak, grah, leću, slanutak, žitarice i mliječne proizvode u našu prehranu. Također, trebali bismo češće konzumirati morsku ribu, gljive, grejp, zeleno povrće, heljdu, orašaste plodove, brokulu, te začine kao što su kurkuma i kumin.

Međutim, postoje određene namirnice koje trebamo izbjegavati nakon četrdesete. Pavlova ističe da je najvažnije smanjiti unos šećera. Šećer je namirnica koja ima visoku razinu glikemijskog indeksa i ubrzava starenje mozga. Također, šećer je “gorivo” za maligne stanice i oštećuje proteine vezivnog tkiva, što rezultira starenjem kože, krvnih žila i unutarnjih organa. Stoga, voćni sokovi i slatkiši trebaju biti izuzeti iz prehrane. Također, trebamo ograničiti konzumaciju bijelog kruha, tjestenine, bijele riže i žitarica.

Na kraju, Pavlova ističe važnost pravilne prehrane nakon četrdesete kako bi se izbjegli zdravstveni problemi i očuvalo zdravlje. Ove preporuke mogu biti korisne za sve koji žele održavati svoje tijelo zdravim.

- Oglas -

Izvor: Slobodna Dalmacija

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar