Jeste li skloni emocionalnom prejedanju? Otkrivamo vam kako prekinuti tu naviku

PRVA
4 minuta čitanja

Emocionalno prejedanje je čest problem s kojim se mnogi od nas suočavaju. To je situacija u kojoj jedemo više hrane nego što naše tijelo zahtijeva, obično iz emocionalnih razloga kao što su tuga, ljutnja, krivica, strah i anksioznost. Mnogi ljudi koriste hranu kao način da poboljšaju svoje raspoloženje, ali nažalost, to je samo privremeno rješenje koje dovodi do dodatnih problema.

Postoje mnogi faktori koji mogu utjecati na emocionalno prejedanje, a jedan od njih je stres. Kada smo pod stresom, naš mozak traži načine da se osjeća bolje, a hrana bogata šećerom, solju i masnoćama može nam pružiti trenutno olakšanje. Međutim, nakon tog trenutka zadovoljstva, obično slijedi osjećaj krivice, tuge, mržnje i dodatnog stresa.

Važno je razumjeti da hrana nije rješenje za naše emocionalne probleme. Hrana je tu da nam pruži energiju i da nas održava u životu. Uživanje u hrani je normalno, ali umjerenost je ključna. Umjesto da se okrećemo hrani kada smo pod stresom, trebali bismo pronaći druge načine da se suočimo s našim osjećajima i riješimo emocionalni teret koji nosimo.

Ako se prejedanje zbog stresa pretvorilo u nešto svakodnevno i sprječava nas u postizanju naših ciljeva, najbolje je potražiti pomoć stručnjaka. Oni nam mogu pomoći da shvatimo razloge iza našeg emocionalnog prejedanja i pruže nam alate i strategije kako se nositi s tim.

- Oglas -

Jedenje zbog stresa može biti znak da je naše tijelo u napetosti. To može biti praćeno osjećajem kratkoće daha i umora. Emocionalno prejedanje također može biti povezano s anksioznošću, depresijom, tugom i nervozom. Kada je riječ o suočavanju s emocionalnim prejedanjem, postoji nekoliko koraka koje možemo poduzeti.

Prvi korak je da postanemo svjesni našeg prejedanja. Kada usporimo, lakše ćemo shvatiti da prejedanje zbog stresa neće riješiti naše probleme i pomoći nam da postignemo naše ciljeve u vezi sa zdravljem. Možemo zapisivati naše misli i osjećaje koji utječu na naše prehrambene izbore. Identifikacija uzroka našeg prejedanja pomoći će nam da donesemo svjesnije odluke o hrani.

Također, postoje neke tehnike koje možemo koristiti kako bismo se nosili s emocionalnim prejedanjem. Možemo pokušati popiti čašu vode kada osjetimo glad. Ponekad možemo zamijeniti žeđ hranom, pa je važno piti dovoljno vode kako bismo zadovoljili naše tjelesne potrebe.

Zapisivanje naših misli i osjećaja može biti korisno u suočavanju s emocionalnim prejedanjem. Možemo koristiti telefon ili papir kako bismo zapisali glavne stvari koje uzrokuju naš stres i kako bismo bolje razumjeli situaciju. Također, možemo isprobati neke tehnike opuštanja kao što je kuhanje čaja ili hodanje na svježem zraku.

Važno je promišljati dugoročno kada je riječ o hrani. Istraživanja su pokazala da zadovoljstvo nakon obroka traje samo nekoliko minuta, pa je važno promisliti o dugoročnim koristima naših prehrambenih izbora. Također, možemo sebi dopustiti da uživamo u hrani, ali na planiran način. Možemo se počastiti omiljenom poslasticom nekoliko puta tjedno, ali s umjerenosti i svjesnošću.

Emocionalno prejedanje nije lako riješiti, ali je moguće. Važno je biti svjesni naših navika i osjećaja koji utječu na naše prehrambene izbore. Potražiti pomoć stručnjaka može biti korisno u procesu suočavanja s emocionalnim prejedanjem. Na taj način možemo razviti zdrave navike i pristup hrani koji će nam pomoći da se nosimo s emocionalnim teretom na bolji način.

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar