Kako se nositi s dugotrajnom nervozom: Preporuke stručnjaka i samopomoćne vježbe

PRVA
3 minuta čitanja

Kada se javi napad panike, osoba može pomisliti da se radi o ozbiljnom zdravstvenom problemu koji zahtijeva hitnu intervenciju. To je zato što dugotrajna nervoza može izazvati tjelesne simptome.

Nervoza je kompleksan unutarnji odgovor i reakcija koji se javljaju kao odgovor na stresne situacije. Dr. Richard Firshein, stručnjak za integrativnu medicinu i osnivač Centra Firshein, objašnjava da se hormoni povezani s nervozom oslobađaju u tijelu i izazivaju simptome kao što su ubrzan puls, promjene u šećeru i krvnom tlaku.

S vremenom, ovi simptomi mogu postati kronični. Simptomi koji su obično povezani samo s trenutnim krizama mogu postati trajni. U nekim slučajevima, ovo stanje može postati i dio posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP), prema dr. Firsheinu.

Tjelesni simptomi nervoze mogu varirati od osobe do osobe. Dr. Sanam Hafeez, neuropsihologinja, objašnjava da tijelo koristi razne načine kako bi nas upozorilo na nervozu. To može uključivati trbušne bolove, groznicu, umor, emocionalnu disbalans, ubrzano disanje ili glavobolje. Tijelo šalje signale kako bi fizički iskazalo svoj strah.

- Oglas -

Ostali uobičajeni simptomi nervoze uključuju mučninu, nemir, bolove u leđima i vratu, bolove u prsima, utrnulost ili trnce, otežano disanje ili čak fibromijalgiju.

Kako bi ublažili simptome tjeskobe, neki ljudi izbjegavaju fizičke manifestacije nervoze čitanjem, druženjem ili boravkom u prirodi. Međutim, važno je dobro se odmoriti. Nedostatak sna može izazvati niz drugih problema, poput hormonalnih poremećaja, smanjene funkcije mozga i poteškoća s imunološkim i probavnim sustavom.

Aktivan način života također je važan za smanjenje nervoze. Dr. Hafeez savjetuje ulaganje vremena u sebe i učenje novih vještina. Crtanje, pisanje, učenje ili čitanje su neke od aktivnosti koje mogu pomoći u smanjenju nervoze.

Također je važno izbjegavati negativne ljude i situacije. Prakticiranje joge ili meditacije također može biti korisno. Također se mogu uzimati prehrambeni dodaci poput vitamina D, CBD-a ili magnezija, ili konzumirati čaj od kamilice. Međutim, prvi korak trebao bi biti razgovor sa stručnjakom za mentalno zdravlje kako bi se riješili temeljni problemi.

Kada je riječ o dugotrajnoj nervozi, važno je razlikovati je od kratkotrajne tjeskobe. Dugotrajna nervoza obično uključuje stalnu zabrinutost i nelagodu koja ometa normalno funkcioniranje. To uključuje poremećaj sna, smanjenu koncentraciju, nedostatak energije, gubitak apetita i teškoću u donošenju odluka. Ako se ovi simptomi često i u velikoj mjeri pojavljuju, preporučljivo je potražiti medicinsku pomoć i stručnjaka za mentalno zdravlje.

Nemojte se stidjeti zatražiti pomoć kada vam je potrebna. Nervoza nije znak slabosti, već je važno naučiti kako njome upravljati.

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar