Home Bosna i Hercegovina Kanada stoji uz BiH – Njena nezavisnost se čuva, održava i jača u ovoj zemlji!

Kanada stoji uz BiH – Njena nezavisnost se čuva, održava i jača u ovoj zemlji!

by admin

Više od deset gradonačelnika najvećih kanadskih gradova, uključujući glavi grad Otava, najveći kanadski grad Toronto i olimpijski grad Kalgari koji je bratski grad sa Sarajevom, odali su počast državi BiH povodom Dana nezavisnosti.

Radi se o 25 miliona stanovnika tih kanadskih gradova koji su dobro upoznati sa blagodatima države BiH.
U svojim pisanim čestitkama kanadski gradonačelnicu su pridružujući se bosanskohercegovačkoj dijaspori u Kanadi u proslavi Dana nezavisnosti istakli veliki značaj ovog datuma koji simboliše suverenitet, nezavisnost, integritet i jedinstvo BiH.
Isticali su da je Dan nezavisnosti trenutak za razmišljanje o borbama i žrtvama za postizanje nezavisnosti i napretku koji je od tada postignut. Otpornost i duh bosanskog naroda služe kao inspiracija svima nama konstatuju kanadski politički zvaničnici.
Gradonačelni kanadskih gradova i politički zvaničnici su takođe napisali da su ponosni što imaju tako aktivnu i raznoliku bosanskohercegovačku zajednicu koja obogaćuje kanadski kulturni mozaik.

Doprinosi bosanskohercegovačke dijaspore u Kandi u različitim sferama, bilo da se radi o poslu, umjetnosti, akademiji ili društvenom radu su neprocjenjivi, podstiču razumijevanje i saradnju među svim stanovnicima, zaključuju kanadski zvaničnici.

Odlukom gradonačelnika Toronta, Kalgaria i Hamiltona, povodom prvog marta Dana nezavisnosti BiH, a u čast državi BiH, na centralne jarbole ispred skupština gradova Toronta, Kalgari i Hamiltona su svečano podignute državne zastave BiH. Trenutci za pamćenje kada se mnoge porodice sa svojom djecom slikaju sa zastavom svoje jedne i jedine domovine BiH.
Elektronski simboli sa nazivima kanadskih gradova su takođe u bojama zastave BiH u počast državi BiH, a povodom Dana nezavisnosti.
“Mi u Kanadi smo svjedoci da BiH jača u Kanadi. Njeni neprijatelji u Kanadi, a ima ih mnogo, se nisu nadali da će bosanskohercegovačka dijaspora tako ponosno i prkosno braniti nezavisnost i državnost BiH. Bili su uvjereni da će nestati BiH. Ali BiH sve više ima u Kanadi – Kanada stoji uz BiH.”
“Dobronamjernim ljudima iz Kanade poručujemo da zajedno trebamo čuvati i jačati nezavisnost i državnost BiH. Zlonamjernim, koji nisu odustali od iluzornih velikodržavnih projekata, koji su posebno snažni u Kanadi, poručujemo da će u nama u Kanadi imati neprobojni bedem. Svom građanima i građankama BiH ma gdje bili čestitamo 1. mart Dan nezavisnosti. Živjela slobodna, nezavisna suverena, demokratska BiH”, poruka je iz IGK Kanada.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima